Európában ismét gyorsan terjed a vírus

 

Szerda estig világszerte 16,8 millió embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségbe 661 917 ember halt bele, míg 9 800 084-en felgyógyultak a kórból a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A legtöbb fertőzött továbbra is az Egyesült Államokban van, 4 380 871, a halálesetek száma a Johns Hopkins egyetem adatai szerint 149 783, a Reuters brit hírügynökség számításai szerint viszont már meghaladta a 150 ezret.

A járvány európai gócában, Olaszországban szerdán 289 új fertőzöttet jelentettek, így a számuk meghaladta a 246 700-at. Az elmúlt napban hat ember halt meg, a halálos áldozatok száma így 35 129.


Spanyolországban egy nap alatt 1153 új fertőzöttet diagnosztizáltak, így számuk 282 641-re nőtt, a haláleseteké pedig 28 441-re.

Németországban meghalt minden ötödik koronavírussal fertőzött beteg, aki kórházi kezelésre szorult február vége és április közepe között, a lélegeztetőgépekre kapcsoltak körében pedig csak minden második páciens élte túl a betegséget – áll a WIdO német egészségügyi biztosító, az AOK kutatóintézetének tanulmányában.

A hivatalos adatoknál csaknem kétszer nagyobb lehet a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Hollandiában a holland statisztikai hivatal (CBS) szerint. A hivatal az évi halálozási többlet, az úgynevezett túlhalálozási ráta számításaira alapozva közölte mindezt.

A CBS adatai szerint március 9. és május 24. között a nemzeti egészségügyi szolgálat 5900, a járványhoz köthető halálesetről számolt be, míg ez alatt a tizenegy hét alatt a túlhalálozási ráta 8593 és 11 691 között volt.

Belgiumban a koronavírus-fertőzések átlagos száma napi 328-ra emelkedett a július 19. és július 25. közötti időszakban, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. Hollandia szintén az új fertőzések napi átlagának növekedéséről adott tájékoztatást. Luxembourg a növekvő esetszám mellett egy koronavírushoz köthető halálesetről számolt be szerdán.

Romániában az 1200-at közelíti az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a fertőzési gócok túlterhelt kórházaiban kialakult személyzethiány pótlása érdekében a szaktárca a héten megkezdi orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1182 embernél mutatták ki a koronavírust.

Romániában nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám, de az utóbbi napokban már nem gyorsult tovább az ismert fertőzések üteme. Klaus Iohannis jobboldali román államfő az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) tette felelőssé a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért, mivel a parlamentben szövetségesei révén többségben lévő PSD „példátlan cinizmussal" hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, megint ezer fölött van az egy nap alatt azonosított betegek száma, velük együtt az eddig igazolt fertőzötteké pedig már meghaladta a 67,5 ezret.

Az elmúlt napon 1022 új esettel 67 597-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 21 újabb halálos áldozattal 1650-re emelkedett.

A Covid-19-fertőzöttek száma csökken ugyan Oroszországban, de a járványhelyzet komoly, és még bármely irányba billenhet – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy videokonferencián. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a Gamaleja Intézet oltóanyagának feltételes állami bejegyzése augusztusban várható, ezt követően kezdődik a szer kipróbálása 1600 emberen. A gyártás megkezdését szeptemberre tervezik.

Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5475-tel 828 990-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban. Az aktív esetek száma 2810-zel 194 984-re csökkent. A halálozások száma 169-cel 13 673-ra, a gyógyultaké pedig 8116-tal 620 333-ra emelkedett.

Ausztráliában a járvány által leginkább sújtott Victoria államban kilenc nap óta a legkevesebb fertőzöttet jelentették, 259-et és kilenc elhalálozást. Az államban az esetek nagy részét Melbourne-ben regisztrálták, ahol július 9. óta ismét - összesen hat hétig tartó - részleges karantén van érvényben.

Megkezdődött szerdán a muszlim hívők mekkai zarándoklata (háddzs) Szaúd-Arábiában, a többnapos szertartáson csak a királyságban élők egy kis csoportja vehet részt, a koronavírus-járvány elleni harc miatt pedig több korlátozás vár rájuk.