×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az elüldözött fehérek 3,5 milliárd dollár kártérítést kapnak Zimbabwében

 

Zimbabwe 3,5 milliárd dollár (ezermilliárd forint) kártérítésről írt alá megállapodást a fehér farmerekkel szerdán, akiknek kisajátították a földjét Robert Mugabe volt elnök hosszú hivatali ideje alatt.

Emmerson Mnangagwa hivatalban lévő elnök hangsúlyozta: a farmereket nem a földjeikért kártalanítják, hanem az azokon eszközölt fejlesztésekért, így a többi között az elűzésüket megelőzően emelt gátakért és más építményekért. Andrew Pascoe, a zimbabwei földművesek szakszervezetének elnöke üdvözölte a megállapodást.

Csaknem húszévi viszályt követően „a gyors reformprogram következtében" földjeiket elvesztő farmerek és a kormány képviselői képesek voltak megoldást találni a konfliktusra - hangoztatta Pascoe.

„Ez számomra egy csodával ér fel, egy álom volt, amely egyszer megvalósulhat” – közölte a földjeikről elűzött farmereket képviselő szervezet vezetője.

Az egyezmény értelmében az összeg felét az aláírástól számított egy éven belül folyósítják, míg a maradékot öt év alatt utalják át.

Zimbabwe egyrészt hosszú lejáratú - 30 éves futamidejű - kötvényekkel akarja finanszírozni a kártérítést, másrészt a farmerekkel közösen a nemzetközi adományozókhoz fordul segítségért, hogy előteremtse a kívánt összeget.

Zimbabwében 2000. február 28-án kezdték elfoglalni a fehér kisebbség tulajdonában lévő földeket. Hivatalosan a gyarmati múltból örökölt egyenlőtlenségek felszámolásáról volt szó.

A földfoglalási mozgalom azután indult, hogy a zimbabweiek elutasították azt az alkotmánymódosítási tervezetet, amely kiszélesítette volna az elnök hatásköreit, és a földreform keretében lehetővé tette volna a fehérek földjeinek kártérítés nélküli kisajátítását.

A dél-afrikai ország egykor a kontinens éléskamrájának számított, de a földek a kisajátítás során gyakran olyanok kezébe kerültek, akiknek semmilyen mezőgazdasági tapasztalatuk nem volt. A termelés összeomlott, aminek máig tartó kihatásai vannak az ország sanyarú gazdasági helyzetére.