×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A járvány ellenére is nő a migrációs nyomás

 

A szárazföldi útvonalakon sincs nyugalom: újabb embercsempészeket fogtak el itthon is a rendőrök. A két török férfi 21 embert próbált átcsempészni az országon, végül az M1-es autópályán kapták el őket. Az elmúlt három hétben jelentősen megugrott a próbálkozók száma, és hasonlót tapasztalnak a balkáni országok is Bosznia-Hercegovinában sosem volt olyan rossz a helyzet, mint most – hangzott el az M1 Híradójában.

Nagy a nyüzsgés az egyik menetrend szerinti busz mellett Velika Kladusában. Rengetegen érkeztek rajta az észak-boszniai városba. Nem a helyi turizmus pörög gőzerővel, az utasok közül ugyanis mindenki bevándorló. Bihácson a migránsok nagy része nem is vesztegette sokáig az idejét, rögtön elindult a horvát határ felé.

A helyiek két éve tanúi ilyen jeleneteknek Bosznia-Hercegovina északnyugati részén. Sokan még mindig döbbenten nézik, ahogy százak érkeznek városaikba, általában mindannyian férfiak

A hivatalos adatok szerint csak Bihácson mintegy ötezren vannak. Élhetetlenné vált a környék, vannak akik már a költözést fontolgatják.


A migránsok nem tartják be a járványügyi szabályokat sem, a gyümölcsöket összeszedik, megdézsmálják Az elhagyatott házakat is mind tönkreteszik, tüzet gyújtanak bent a szobában, úgyhogy csinálják, igen.

Három hete nő a határsértők száma

Már harmadik hete regisztrálnak egyre több határsértőt a magyar határon, dee virágzik az embercsempészet is.

Legutóbb szerdán egy összehangolt akcióban állítottak meg a rendőrök két török sofőrt Győr közelében. Huszonegy illegális migránst szállítottak. A bevándorlók szíreknek vallották magukat ezt azonban nem tudták igazolni. Hétfőn két magyar embercsempészt és kilenc illegális utasukat állították meg az M7-es autópályán, Székesfehérvárnál. Ásotthalomnál egy ukrán sofőr kocsijában bukkantak egy bevándorlókkal teli autóra.

Egészségügyi veszély

Tavasszal azért csökkent a migránsok száma, mert Olaszország és Spanyolország is lezárta a határait, a járványügyi helyzet pedig bizonytalan volt – erről  Janik Szabolcs beszélt az M1-en.

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese emlékeztetett: a bevándorlók egészségügyi szempontból is veszélyt jelentenek. A koronavírust ugyanis sokan nem veszik komolyan. Ráadásul akár észrevétlenül is hordozók lehetnek, így átvihetik egyik országból a másikba a kórokozót. Ez pedig gyorsíthatja a járvány terjedését Európában.