×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lomnici: A jogállamiság fogalma teljes mértékben devalválódott

 

Mára a jogállamiság fogalma teljes mértékben devalválódott – mondta Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádióban. A szakértő hozzátette, talán éppen ezért döntöttek úgy a tagállamok vezetői az uniós csúcson, hogy nem kötik a költségvetést, az uniós támogatásokat jogállami követelményekhez. Még mindig a legmilitánsabb hang az unióban az Európai Parlament részéről jön, főleg akkor, amikor az új tagállamok megregulázásáról van szó – fogalmazott a szakértő.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a koronavírus-járvány áldozatainak hivatalos állami búcsúztatására érkezik Madridban 2020. július 16-án. Forrás: MTI/AP/Manu Fernández

A helyreállítási alap rendben van, de a hétéves költségvetésen még változtatni kell, újra elő kell venni a jogállamisági kérdéseket az Európai Uniós büdzsé európai parlamenti vitáján – mondta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. Az olasz baloldali politikus szerint gond, hogy a kormányfők és államfők által elfogadott szöveg nem határozza meg pontosan, milyen eszközök állnak rendelkezésre abban az esetben, ha az unió közös értékei sérülnek. Ezen akkor is változtatni kell, ha a vita hónapokig is elhúzódhat.

Az európai baloldalnak nem tetszik Magyarország sikere 

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, úgy tűnik, amit Orbán Viktor elért az öt naposra nyúlt uniós költségvetési tárgyalásokon, az túl sok az európai baloldalnak. Hozzátette, még mindig az Európai Parlament részéről jön a legmilitánsabb hang az unióban, főleg akkor, amikor az új tagállamok megregulázásáról van szó. Új tagállamok alatt pedig leginkább a V4 országokat kell érteni – fogalmazott a szakértő, aki szerint akár Lengyelország, akár Szlovénia is az unió célkeresztjébe kerülhet, ha egy olyan lépésre szánják el magukat, amely a baloldal és a liberálisok érdekeivel nem egyezik az Európai Parlamentben.

A jogállamiság mint fogalom teljes mértékben devalválódott

Mára a jogállamiság fogalma teljes mértékben devalválódott – hangsúlyozta. Hozzátette,

talán éppen ezért döntöttek úgy a tagállamok vezetői az uniós csúcson, hogy nem kötik a költségvetést, az uniós támogatásokat jogállami követelményekhez.

A jogállamiság egyik tankönyvi definíciója, hogy a polgári alkotmányok alapvető követelménye a törvényesség biztosítása, ennek érdekében pedig szükséges alkotmányos intézmények létesítése, az alkotmánybíróság, az ombudsman – mondta Lomnici Zoltán. Hozzátette,

bár Magyarországon ombudsman van, ez nem általános az uniós tagállamokban, ahogy több más jogállamisági alapelv sem.

Tehát tankönyvi értemben sem beszélhetünk egységes jogállamisági szempontrendszerről, éppen ezért bölcs dolog az Európai Tanács részéről, hogy ezt a kérdést levette napirendjéről.

Nemcsak az igazságszolgáltatás függetlenségének érvényesülése fontos  

Az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdése az utóbbi időben gyakran előkerült, azonban az uniós vezetők elfelejtik azt, hogy a jogállamiság alapfeltétele nemcsak a bírói hatalom függetlensége, hanem

az igazságszolgáltatás egységének érvényesülése, a bírói tárgyalások nyilvánosság előtt való lefolytatása, az ártatlanság vélelme, vagy éppen a szabad anyanyelvhasználat a hivatalos intézményekben

– emelte ki.

Hozzátette, az előbb felsorolt érvek Magyarországon mind érvényesülnek. Ezért is jelenthető ki, hogy az Európai Parlament önkényesen és agresszívan közelíti meg a jogállamiság kérdését, főleg akkor, amikor Magyarországot azzal vádolják, hogy megsértik annak alapvető feltételeit.

Emlékeztetett, „az uniós vezetők gyakran emlegetik, hogy az európai értékek nem különböző ételek egy megterített svédasztalon, ahonnan szabadon lehet válogatni”. Hozzátette, „arra is rá kéne döbbenjenek a vezetők, hogy a jogállamiság kérdése sem svédasztal, nem emelhetik ki ebből a komplikált fogalomból azokat az elemeket, amelyek számukra kedvesek”.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.