Orbán: Európa rosszabbul teljesít, mint harminc évvel ezelőtt

 

A Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett webináriumon több fontos kérdésről is tárgyalt a szerb, a szlovén és a magyar miniszterelnök, Többek között a koronavírus-járvány hatásairól és arról is, hogy Európa lejtmenetben van. A konferenciát François-Xavier Bellamy filozófus, a francia Republikánusok EP-képviselője moderálta. Meghívása üzenetértékű volt Nyugat-Európa irányába.

Európa cenzúrázatlanul címmel szervezett online videókonferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány. A webináriumon Orbán Viktor miniszterelnök mellett Aleksandar Vučić szerb elnök és Janez Janša szlovén miniszterelnök vett részt. A beszélgetés moderátora François-Xavier Bellamy filozófus, a francia Republikánusok EP-képviselője volt.

Európa rosszabbul teljesít, mint harminc évvel ezelőtt


A koronavírus-járványhelyzet hívta életre a videókonferenciákat, illetve a különböző online felületeken megtartott tanácskozásokat, beszédeket, amelyek a nyilvánosság számára is elérhetők – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1 Unió 27 című műsorában.

A videókonferencián Orbán Viktor arról beszélt, Európa rosszabbul teljesít, mint harminc évvel ezelőtt. „A kor kontextusának első eleme Európában az a tény, hogy Európa visszavonulóban van. Európa rosszabbul teljesít, mint harminc évvel ezelőtt. Koncentráljunk csak bizonyos tényekre, ugyanis ez nem véleménykérdés, hanem tényeken alapul. 1990-ben a reprodukciós ráta az Európai Unióban 1,8 százalék volt, 2008-ra 1,6 százalékra csökkent, és 2018-ban 1,5 százalékra esett vissza. Ez azt jelenti, Európa demográfiai szempontból lejtőn van” – mondta a miniszterelnök.

A V4-ek akarnak Nagy-Britannia helyébe lépni

Európa és az Európai Unió olyannyira visszavonulóban van, hogy Nagy-Britannia el is hagyta a közösséget. Janez Janša ez utóbbi hatásairól beszélt a konferencián. A szlovén miniszterelnök szerint

a Brexit egy stratégiai katasztrófa, amely miatt felbomlott az EU stratégiai egyensúlya.

Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elmondta, az utóbbi húsz évben főleg a nyugat-európai államok részéről alakult ki az a meggyőződés, miszerint az Európai Unión belül egyetlen lehetséges módja van az integrációnak és a együttműködésnek, ha a tagállamok szövetségesként működnek együtt. A britek ezzel szemben kínáltak alternatívát a kilépéssel.

A Brexit komoly pénzügyi hiányt okozott az unió számára, ezért fontos, hogy a keletkezett űrt minél hamarabb befoltozzák – mondta Tóth Norbert.  Hozzátette, erre a visegrádi 4-ek kísérletet is tettek.

Erős és biztonságos Európai Unió elképzelhetetlen Szerbia nélkül

Tóth Norbert úgy véli, Szerbia előnyös helyzetben van a jövőbeli uniós csatlakozást tekintve, hiszen az ország környezetében több olyan állam is van, amely már tagja az uniónak, így pontosan látják, hogyan is működik a szövetség. A videókonferencián Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: „erős és biztonságos Európai Unió elképzelhetetlen Szerbia nélkül.

François-Xavier Bellamy meghívása üzenetértékű 

A szerb csatlakozás kérdése mellett szó esett az Európát sújtó koronavírus okozta válságról is, melyet a rendezvény moderátora François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok EP-képviselője vetett fel. A francia filozófus meghívása egyébként is üzenetértékű volt – véli Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ Kutatási Igazgatója.

Elmondta, fontos üzenet volt a többi nyugat-európai vezető számára az, hogy François-Xavier Bellamy nyugat-európai néppárti politikusként részt vett egy

olyan tanácskozáson, ahol éppen arról volt szó, hogy a hagyományok, a konzervatív értékek és az Európai Néppárt, illetve az Európai Unió eredeti értékei szempontjából Közép-Európára helyeződött át a hangsúly.

Az Európai Unióban húzódó törésvonalakat tökéletesen megmutatja a Politico viszonyulása az eseményhez. A webinárium előtt a rendezvényt szervező alapítvány szerette volna a brüsszeli lapban is népszerűsíteni az eseményt, azonban a liberális újság ezt visszautasította. Így a nyugat-európai olvasók nem szerezhettek információt egy olyan eseményről, amelyen két európai uniós tagország miniszterelnöke és egy leendő tagállam vezetője értekezett a kontinens jövőjéről.

A címlapfotó illusztráció.