Olaszország vörös kategóriába sorolta Szerbiát, Montenegrót és Koszovót

 

További három országgal, Szerbiával, Montenegróval és Koszovóval bővítette az úgynevezett vörös kategóriájú, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából kiemelten veszélyes országok sorát az olasz egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint tilos a beutazás Olaszországba, valamint az Olaszországon keresztüli átutazás is mindazok számára, akik az utóbbi tizennégy napban Szerbiában, Koszovóban és Montenegróban tartózkodtak.

Meg kell védenünk a járvánnyal szemben eddig aratott sikereinket” – jelentette ki a tárcavezető a közösségi oldalán arra utalva, hogy Olaszországban a februártól bevezetett, majd fokozatosan oldott korlátozóintézkedéseknek köszönhetően sikerült jelentősen laposítani a járványgörbét.


A járvány a világban jelenleg a legsúlyosabb szakaszába érkezett” – jegyezte meg Roberto Speranza.

Az olasz hatóságok így három állammal bővítették a korábban kiadott listát, amelyen a kiemelten járványveszélyesnek tartott országok között Örményország, Bahrein, Banglades, Brazília, Bosznia-Hercegovina, Chile, Észak-Macedónia, Moldova, Omán, Panama, Peru és a Dominikai Köztársaság szerepelt. Az innen indulók nem léphetnek be Olaszországba akármilyen útvonalon érkezzenek.

Az EU-s tagállamokból beutazók szabadon érkezhetnek. Az EU-n kívüli országokból érkezők esetében továbbra is kötelező a karantén.

A most vörös kategóriájúnak nyilvánított kelet-európai országokból érkezett fertőzöttekre elsőként az északkeleti Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia hívta fel a figyelmet. Zaia sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy Venetóban a Szerbiából beutazó fertőzötteken a koronavírus agresszívebb törzsét azonosították.