×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Netanjahu egyszeri kifizetést ígér mindenkinek a járvány okozta válság enyhítésére

 

Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyszeri pénzjuttatást ígért minden izraeli állampolgárnak szerdán a koronavírus-járvány okozta pénzügyi válság enyhítésére.

Az egygyermekes családok 2000 sékelt (mintegy 180 ezer forint), a kétgyermekesek 2500 (225 ezer forint), a három- és többgyermekes családok pedig 3000 sékelt (270 ezer forint) kapnak – mondta Netanjahu újságíróknak. Az egyedülállóknak 750 sékel (67 500 forint) egyszeri juttatásban kell részesülniük – tette hozzá. A kisvállalkozóknak pedig már meg is kellett kapniuk az elmúlt napokban a nekik járó 7500 sékelt.

A bejelentés bírálói populistának nevezték Netanjahu lépését, amely nem szolgál mást, mint lecsillapítani a tiltakozásokat miniszterelnök koronavírus-járvánnyal kapcsolatos politikája ellen. Az Izraelben fokozódó pénzügyi válság közepette ez egy veszélyes pénzszórás – mondják. A lépés vitát váltott ki  a pénzügyminisztériumban is – jelentette az izraeli televízió.

Netanjahu ezzel szemben azt hangoztatta, hogy újra működésre kell bírnunk a gazdaságot, s hozzátette, hogy legjobb, ha az emberek vásárolni mennek ezzel a pénzzel.

Ez jót tesz majd a gazdaságnak” – fűzte hozzá, arra biztatva mindenkit, hogy izraeli árut vegyen.

A Netanjahu által kiegészítő intézkedésnek nevezett egyszeri pénzjuttatást még jóvá kell hagynia a kormánynak és valószínűleg a kneszetnek is. Alig egy hete Netanjahu már előterjesztett egy gazdasági mentőcsomagot, mintegy 20 milliárd euró (több mint 7000 milliárd forint) értékben.

Az új koronavírus terjedése miatt tavasszal elrendelt első korlátozások súlyos visszaesést okoztak az izraeli gazdaságnak. A munkanélküliek aránya jelenleg 21 százalék az országban.

A fertőzések száma nemrég tetőzött Izraelben, ami miatt számos új korlátozást is bevezettek, miközben egyre többen támadják a miniszterelnök válságkezelő lépéseit.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Izraelben eddig 43 ezer 668 fertőzöttet azonosítottak, és 375 ember halt meg a SARS–CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségben.

A címlapfotó illusztráció.