Kaliforniában ismét jelentős szigorítások léptek érvénybe

 

Kaliforniában kedd reggeltől ismét jelentős szigorítások léptek érvénybe a koronavírusos fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedése miatt.

Los Angelesben és a déli San Diegóban a tanév őszi újrakezdésekor a járvány miatt csak online oktatás lesz                                                  (A kép illusztráció, Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Gavin Newsom, a nyugati parti amerikai tagállam demokrata párti kormányzója előző este rendelte el az éttermek, presszók, szórakozóhelyek, múzeumok és állatkertek ismételt lezárását. A leginkább fertőzött megyékben be kellett zárniuk a templomoknak, fitnesztermeknek és fodrászatoknak is. Kalifornia két legnagyobb iskolakerülete – Los Angelesben és a déli San Diegóban – bejelentette, hogy a tanév őszi újrakezdésekor a járvány miatt csakis online oktatás lesz. A kormányzó hangsúlyozta: „ez a vírus nem fog eltűnni egyhamar”.


A mintegy 40 millió lakost számláló Kaliforniában több mint 300 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és a koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben több mint 7 ezren haltak meg. Az elmúlt két hétben 20 százalékkal emelkedett az újonnan regisztrált fertőzöttek aránya, és egyre többen kerülnek a kórházak intenzív osztályaira.

Kalifornia mellett továbbra is folyamatosan nő a fertőzöttek száma Arizonában, Texasban és Floridában. Floridában egyedül hétfőn 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Miamit járványügyi szakemberek a járvány új gócpontjaként említik. Aileen Marty, a Florida Nemzetközi Egyetem epidemiológusa újságíróknak úgy nyilatkozott: az állam déli vidékein „különösen súlyos a helyzet„. Mint mondta: az emberek nem veszik elég komolyan a vírust, nem tartják be az óvintézkedéseket, azaz a társadalmi távolságtartást és a szájmaszk viselését.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórházközpont adatai szerint az Egyesült Államokban 3,3 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, és a vírus okozta betegségben több mint 135 ezer amerikai halt meg.