×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egymásnak teljesen ellentmondó intézkedések jellemzik a világot

 

Világszerte már csaknem tizenhárommillióan fertőződtek meg koronavírussal, és csaknem ötszázhetvenezren haltak bele a betegségbe. A fertőzés jelenleg 188 országban van jelen. Vakcina továbbra sincs a vírus ellen, és bár sokan dolgoznak a kifejlesztésén, ezek hitelesítése, majd forgalomba kerülése azonban hosszas folyamat – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: EPA)

Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb beteg, több mint hárommillió-háromszázezer. A katasztrofális helyzet ellenére voltak, akik a szájmaszk viselése ellen tüntettek Floridában, ahol vasárnap rekordszámú, több mint 15 ezer új betegnél mutatták ki a koronavírust, és több déli államban is meghaladta az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma az eddigi csúcsot.

Az Egyesült Államok után még mindig Brazíliában van a legtöbb fertőzött, csaknem kétmillió. Gazdasági okokból azonban múlt pénteken enyhítettek a korábbi szigorításokon, és megnyithattak egyebek mellett a strandok is.  A kötelező távolságtartás és maszkviselés továbbra is érvényben van, erre azonban a szakemberek szerint egyre kevesebben ügyelnek, és az egészségügyi hatóságok több tucat bírságot szabtak ki a hétvégén.

Világszerte már csaknem tizenhárommillióan fertőződtek meg a vírussal, és csaknem ötszázehetvenezren haltak bele a betegségbe. A fertőzés jelenleg 188 országban van jelen. Vakcina továbbra sincs, bár sokan dolgoznak a kifejlesztésén, ezek hitelesítése, forgalomba kerülése azonban hosszas folyamat.

Ausztráliában kifejlesztettek egy koronavírus elleni oltóanyagot

Ausztráliában a Queenslandi Egyetemen kifejlesztettek egy koronavírus elleni oltóanyagot, amelyet hétfőtől már embereken is tesztelnek Brisbanben.


„Két adagot kapnak belőle a résztvevők, négyhetes különbséggel. Mindkét adag után négy hétig vizsgáljuk az immunreakciót. Ennek megfelelően az első eredmények szeptember végére várhatók” – mondta Paul Young, a kísérleti program vezetője.

Ausztráliában jelenleg Victoria államban a legsúlyosabb a koronavírus-helyzet.

Az ausztrál kormány ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsenek egyebek mellett a vírustesztek elvégzésében, és a karantén betartatásában. Melbourne-ben egy hete rendeltek el vesztegzárat, csak az hagyhatja el otthonát, aki iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra megy.

„A vesztegzár addig lesz érvényben, ameddig szükséges, de egy pillanattal sem tovább, mint ahogyan az valóban indokolt, ha mindenki betartja a szabályokat” – mondta Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke.

(Fotó: EPA)

Dél-Koreába hétfőtől az úgynevezett magas kockázatú országokból, például Bangladesből, Pakisztánból, Kazahsztánból és Kirgizisztánból érkezők csak úgy léphetnek be, ha két napnál nem régebbi negatív vírustesztet mutatnak fel. Az érkezést követő két hetet pedig karanténban kell tölteniük. A rendelkezés a külföldről érkező dél-koreai állampolgárokra is vonatkozik.

Egymásnak teljesen ellentmondó intézkedések jellemzik Európát

Míg Spanyolország ismét zár, addig az Egyesült Királyság tovább nyit, a többi ország pedig inkább szigorít a szabályozásokon.

Mindenki szájmaszkot visel a spanyolországi Baleár-szigeteken: helybéli és turista egyaránt. A helyi vezetők hétfőtől kötelezték erre az embereket az egyik leismertebb spanyol üdülőhelyen, és 100 eurós bírsággal büntetik a szabályszegőket. A lakosok vegyes érzelmekkel fogadták az új szabályozást.

(Fotó: EPA)

Mindezt az újabb esetek számának emelkedése miatt rendelte el a régió vezetése, azért, hogy ne ismétlődjön meg a tavaszi járvány okozta tragédia. Spanyolország volt a második leginkább érintett ország Európában, több mint 28 ezer áldozatot követelt a Covid–19.

A szájmaszk állandó viselését Katalónia vezetése rendelte el először, és csatlakoztak más régiók is az intézkedéshez. Egy katalán város hétfőtől vesztegzár alá került, a katalán elnök pedig az egész régióban otthonmaradásra szólította fel az embereket. Mindez túlmutat a madridi kormány ajánlásain, és a rendeletet el is törölte egy helyi bíró, mondván, a katalán regionális kormánynak nincs felhatalmazása ilyen döntések meghozatalára. Az emberek nehezen viselik az újabb szabályozást.

Horvátország is hétfőtől tette kötelezővé az arcmaszk viselését nyilvános, zárt terekben. A zágrábi vezetés a járványgörbe emelkedése miatt tartotta fontosnak az intézkedés bevezetését.


Az Egyesült Királyság folytatja a korlátozások enyhítését

Az Egyesült Királyság viszont, ahol Európában a legtöbb áldozatot követelte a járvány, folytatja a korlátozások enyhítését. Hétfőtől fogadhatnak vendégeket a szépség- és tetoválószalonok, a fodrászok, a szoláriumok, a gyógyfürdők, és más olyan létesítmények, amelyekben a személyzet tagjai és a vendégek közeli fizikai kapcsolatba kerülhetnek. Az arcmaszkok viselése pedig még mindig csak a tömegközlekedési eszközökön kötelező.

Ebből vita is kerekedett az országban, ezért Boris Johnson kormányfő bejelentette, a brit kormány tanulmányozza a maszkviselés betartatásának lehetséges módjait. „Úgy gondolom, hogy fontos arcvédőt viselni zárt terekben, üzletben, boltban, mert más embereket akarsz megvédeni, de te magad is védettséget kapsz” – mondta Boris Johnson.

A brit repülőterek üzemeltetői abban reménykednek, hogy lassan megindul a turistaáradat az országba, miután a kormány pénteken 70 ország állampolgáraira vonatkozóan törölte el a kötelező kéthetes karantént.

A címlapfotó illusztráció.