×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A balkáni útvonal felé tolja Görögország a szigeteire érkező migránsokat

 

A balkáni útvonal felé tolja Görögország a szigeteire érkező migránsokat azzal, hogy átviszik őket a félszigetre – közölte a Migrációkutató Intézet kutatója hétfőn az M1-en.

Vargha Márk azt mondta, hogy az elmúlt héten megszűnt a nyomás a szigeteken, csak 27-en érkeztek, mégis több mint 800 bevándorlót vittek át a félszigetre.

A kutató beszélt arról is: a demográfia, a közegészségügyi helyzet, a helyi konfliktusok és a klímaváltozás elősegíti a migrációt. Az Olaszország partjainál tevékenységüket folytató NGO-hajók is biztatást jelentenek az elindulóknak, és a napokban Algériából és Tunéziából is sokan elindultak – tette hozzá.

A szakértő hozzátette, hogy Európának az is megterhelő lenne, ha a bevándorolni akaró tömegnek csak a töredéke jutna be a kontinensre – jelentette ki Vargha Márk.

Elmondta, hogy komoly kockázatot jelent a koronavírus, hiszen az Afrikában is gyorsan terjed a járvány. Az észak-afrikai országokban is rendkívül rossz az egészségügyi helyzet ˜– mondta.


Az olasz és a német kormány humanitárius folyosóról tárgyal, de a német soros elnökség terve között szerepel, hogy Törökországhoz hasonlóan az észak-afrikai államokkal is külön megállapodásokat kötnek, hogy tartsák vissza az Európa felé induló migránsokat.

Algériából és Tunéziából is sokan terveznek útra kelni Európába – mondta.

Amíg nem stabilizálódik a helyzet Líbiában, addig nincs realitása a helyzet megoldásának, de a probléma, hogy az EU is megosztott a líbiai helyzet rendezésében.