Csekély előnnyel vezet Andrzej Duda az exit poll felmérések szerint

 

A lengyelországi elnökválasztás második fordulójában közel 30 millió választásra jogosult állampolgárt vártak az urnákhoz, az exit pollok alapján a hivatalban lévő államfő Andrzej Duda győzött.

Cikkünk frissült.

(Fotó: EPA)


Az Ipsos exit poll adatai szerint Andrzej Duda 50,4 százalékot szerzett az elnökválasztás második fordulójában, míg Rafał Trzaskowski 49,6 százalékot – írja a Rceczpospolita.

Soká éljen Lengyelország! Hetven százalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm honfitársaim” – hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen a támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették.

A hivatalban lévő elnök a kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált az eredményéhez. „Mondtuk, hogy szoros lesz és az is lett. Meggyőződésem azonban, hogy győzni fogunk ” – jelentette ki

A legfőbb közjogi méltóság betöltéséért a június 28-i első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, valamint a második helyen végzett Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a liberális Polgári Platform jelölje indult. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

Az első fordulóban a részvételi arány 64,51 százalék volt, most az előzetes adatok szerint 68,9 százalék.

Az urnákat este kilenckor zárták. Az Ipsos közvéleménykutató-cég által készített exit poll hibahatára két százalékpont. Az előzetes eredmények hétfőn várhatók.