×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ferenc pápa: Pokoli körülmények uralkodnak a líbiai táborokban

 

Ferenc pápa szerint pokoli körülmények uralkodnak a líbiai migránstáborokban, elmondhatatlan kínzásokat szenvednek el az oda kényszerítettek. A katolikus egyházfő koncentrációs táborokhoz hasonlította az ottani állapotokat.

Ferenc pápa (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi)

A pápa szerdán beszélt a Líbiában rekedt migránsok helyzetéről, rendkívüli misén megemlékezve arról, hogy hét éve járt Lampedusa szigetén, amely az észak-afrikai partokhoz legközelebbi olasz felségterület, és a Földközi-tengeren Európába illegálisan eljutni próbáló migránsok közül sokan oda érkeznek.

Ferenc elítélte azokat a próbálkozásokat, amelyek bagatellizálják a migránsok bántalmazását. Felidézte, hogy amikor Lampedusán Etiópiából érkezettekkel találkozott, beszámolóiknak a tolmács csupán enyhített változatát osztotta meg vele.

Visszatérve a Vatikánba egy etióp asszonynak elmondta, hogy miket tudott meg, mire a nő közölte, hogy ez a szörnyűségeknek, kínzásoknak, szenvedésnek még a negyede se.

Emberi jogi csoportok és ENSZ-hivatalok rendre azt hangoztatják, hogy Líbiában törvénytelenül tartanak fogva migránsokat, kínozzák és rabszolgaként dolgoztatják többüket.

Lampedusa szigetére vezetett Ferenc első útja, miután 2013 márciusában pápává választották. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy a pápa a migránsok segítésének állhatatos szószólója. Líbiában mintegy húsz tábor van hivatalosan, amelyekben migránsok ezreit tartják fogva.