×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyászmisét tartottak Spanyolországban a járvány áldozatainak emlékére

 

Nagyszabású gyászmisét tartottak hétfőn este Spanyolországban a madridi Almudena katedrálisban a koronavírus-járvány több mint 28 ezer halálos áldozatának emlékére.

VI. Fülöp spanyol király, felesége, Letizia királyné, valamint lányaik, Eleonóra és Zsófia hercegnő a koronavírus-járvány áldozatainak tiszteletére tartott gyászmisén a madridi Almudena-székesegyházban (Fotó: MTI/EPA-EFE/Pool/Juanjo Martin)

A misén a spanyol királyi család mellett magas rangú politikusok, az elhunytak hozzátartozói és a Covid – 19 betegeket ápoló spanyol egészségügyi dolgozók képviselői is részt vettek. A mintegy 400 meghívott mindegyike szájmaszkot viselt.

Több ezer orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, illetve hunyt el a kórban.

„A fanatizmussal, konfrontációval és felháborodással terhelt időkben sok ember, hívők és nem hívők vegyesen a legjobbat nyújtották példát adva szolidaritásból erőfeszítéseikért pedig gyakran életükkel fizettek” – hangsúlyozta a misét vezető Carlos Osoro madridi érsek.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő lisszaboni látogatása miatt nem vehetett részt a megemlékezésen. António Costa portugál miniszterelnökkel próbált közös álláspontot egyeztetni a július 17-18-ra kitűzött uniós csúcstalálkozóra.

A megbeszélésekről szóló tájékoztatás szerint Spanyolország és Portugália összefog annak érdekében, hogy az Európai Unió jóváhagyja koronavírus-járvány miatti nehézségek leküzdésére hivatott, 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapot, ahogy azt az Európai Bizottság javasolja, és a célt szolgáló összeg ne legyen ennél alacsonyabb.

A spanyol kormányfő konzervatív ellenzéke ugyanakkor bírálta a szocialista politikus távolmaradását.

Spanyolország a pandémia által legerősebben érintett országok közé tartozik, eddig 251 789 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 28 388-an elhunytak a kórban. Május közepe óta valamelyest javultak a járványügyi adatok.