×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

IM: A meddő jogállamisági viták helyett az európai igazságügyi együttműködés jövőjére kell koncentrálni

 

Az eddigi meddő jogállamisági viták helyett az európai igazságügyi együttműködés jövőjére kell koncentrálni – hangsúlyozta Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára az EU igazságügyi minisztereinek hétfői videokonferenciáján.

Az Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy a német uniós elnökség alatt először tartottak megbeszélést az Európai Unió igazságügyi miniszterei informális videokonferencián.

Németország július elseje óta látja el az EU soros elnöki tisztét.

Bóka: Az igazságügyi minisztereknek is értékelniük kell a koronavírus-járvány tanulságait

A közleményben idézték Bóka Jánost, aki üdvözölte, hogy az EU soros német elnöksége fokozatosan vissza kívánja vezetni az Európai Unió intézményi működését a normalitás keretei közé, és támogatni szeretné az európai gazdaság újraindítását.

A megbeszélés napirendjén a koronavírus elleni védekezés, a demokrácia, az áldozatvédelem, illetve a gyűlöletbeszéddel és a dezinformációval szembeni fellépés szerepelt.

A tanácskozáson Bóka János hangsúlyozta, hogy az igazságügyi minisztereknek is értékelniük kell a koronavírus-járvány tanulságait, azonban az eddigi meddő jogállamisági viták helyett az európai igazságügyi együttműködés jövőjére kell koncentrálni.

Az államtitkár szerint nagy szükség lenne arra, hogy megvitassák az igazságszolgáltatás digitalizációjának, illetve a nemzetközi igazságügyi együttműködés folyamatosságának kérdéseit, amelyeknek a járványhelyzetben kiemelkedő jelentőségük volt.

A magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja az online térben elkövetett bűncselekmények elleni fellépest

Bóka János orvosolná azt a hiányosságot is, hogy az EU-nak a tagállami bíróságok működését összehasonlító és értékelő igazságügyi eredménytáblája sem szerepelt még az igazságügyi miniszterek tanácskozásának napirendjén, annak ellenére, hogy megállapításai az európai szemeszter következtetéseire is hatnak.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja az online térben elkövetett bűncselekményekkel szembeni hatékony jogi fellépés eszközeinek biztosítását. Ennek támogatására hozta létre az Igazságügyi Minisztérium a digitális szabadság bizottságot, amely a transznacionális technológiai cégek működését, illetve a működésükkel kapcsolatos jogi kérdéseket vizsgálja meg. Ez a probléma nemzetközi és uniós együttműködést igényel, hiszen egyetlen állam sem képes egyedül a hatékony fellépésre – hangsúlyozta.

Az IM tájékoztatása szerint a videokonferencián a bizottság bemutatta az Európai Unió 2020-2025-ös időszakra szóló, az áldozati jogok védelmére vonatkozó stratégiáját. Bóka János emlékeztetett arra, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter még 2020 januárjában, az igazságügyi miniszterek zágrábi tanácskozásán kezdeményezte, hogy az áldozatok jogainak védelme központi szerepet kapjon az igazságügyi együttműködésben az elkövetkező ötéves intézményi ciklusban.

Magyarország vezető szerepet töltött be az Áldozati Jogok Európai Hálózatának (European Network of Victims Rights – ENVR) újjászervezésében, és támogatja szerepének további erősítését – tette hozzá az IM európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára.

A címlapfotó illusztráció.