Még a függetlenség napját is zavargások árnyékolták be az Egyesült Államokban

 

Tűzijátékkal ünnepelték a függetlenség napját az Egyesült Államokban, a szórakozást azonban beárnyékolták a zavargások. Washingtonban elszabadultak az indulatok: az aktivisták összecsaptak Donald Trump támogatóival. Folyatódott a szoborgyalázás is: Baltimore-ban ledöntötték, Connecticut államban pedig lefejezték Kolumbusz Kristóf szobrát. Az elnök úgy fogalmazott: nem hagyja, hogy bárki gyűlöletet szítson az amerikaiak között – hangzott el az M1 Híradójában.


Tűzijátékok fénye világította be az eget Washington fölött szombat este. Az idén is megtartották a hagyományos, függetlenség napi ünnepségeket Egyesült Államok-szerte, de a hangulat egyáltalán nem volt emelkedett, ugyanis folytatódott az elmúlt hetek erőszakos tüntetéssorozata.


Több százan gyűltek össze a Washington-emlékmű lábánál a Black Lives Matter nevű mozgalom demonstrációján. Noha a tüntetés békésnek indult, az indulatok egy idő után itt is elszabadultak. A szervezet aktivistái összecsaptak Donald Trump elnök támogatóival.

Tüntetők csoportjába hajtott egy férfi Seattle-ben

Seattle-ben egy férfi autójával a fajgyűlölet és a rendőri erőszak ellen tiltakozó tüntetők közé hajtott, súlyos sérüléseket okozva két nőnek. Egyikük később a kórházban életét vesztette. Noha a gázolás után elhajtott, többen üldözni kezdték, a rendőrség pedig végül őrizetbe vette az ismeretlent.

Folytatódott a szoborgyalázás

A Cunnecticut állambeli Waterbury lakói eközben arra ébredtek az ünnepen, hogy vandál tüntetők lefejezték Kolumbusz Kristóf szobrát az egymást érő erőszakos megmozdulások közepette.

Több tucat szobrot döntöttek már le és rongáltak meg a lázongók az Egyesült Államokban. A célpontok elsősorban a 19. századi, rabszolgatartást támogató konföderációs államok személyiségei, de

országszerte több Kolumbusz Kristóf-szobor is áldozattá vált.

Amerika felfedezőjének emlékművei állítólag azért lettek célpontok, mert az Egyesült Államok egyes vidékein az európai hódítás és az őslakos indiánok lemészárlásának jelképeként tartják számon.

Trump fogadkozott: legyőzi a „radikális baloldalt”

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban mondott ünnepi beszédében újfent elítélte a történelmi személyiségek szobrai és emlékművei ellen irányuló támadásokat, egyúttal fogadkozott: győzni fog a „radikális baloldallal” szemben.

Nem hagyjuk, hogy bárki gyűlöletet és bizalmatlanságot szítson köztünk. Hűek maradunk mindahhoz, ami összeköt bennünket, mint amerikai polgárokat, szomszédokat és honfitársakat. Minden korban vannak olyanok, akik hazudni próbálnak a múltról, azért hogy hatalmat szerezzenek maguknak. Azt akarják, hogy szégyelljük mindazt, amik nem vagyunk. Nem érdekli őket az igazság, céljuk a pusztítás. A miénk viszont ezzel szemben az, hogy ne romboljuk le a Föld legnagyszerűbb szerkezetét, melyet felépítettünk” – hangsúlyozta Donald Trump.

Az elnök a napokban azt is bejelentette, hogy

elnöki rendelettel létrehozzák „az amerikai hősök nemzeti parkját”, amiben a valaha élt legnagyobb amerikaiak szobrai kapnak majd helyet.