×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karanténhajóra szállhatnak át az Ocean Viking migránsai

 

Olaszország több nap habozás után mégis engedélyezi, hogy karanténhajójára szálljon át az Ocean Viking nevű hajón veszteglő 180 migráns – adta hírül a dpa német hírügynökség szombat éjjel olasz belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

Az átszállítást hétfőre tervezik a Moby Zaza hajóra.
A 180, illegális bevándorlással próbálkozót az Ocean Viking önkéntes migránsmentői négy részletben vették hajójuk fedélzetére, az első két csapatot bő egy hete. A hajót üzemeltető SOS Mediterranée civil szervezet közlése szerint a migránsok Líbiából menekültek erőszak és bántalmazás elől.

Az Ocean Viking hétszer is engedélyt kért kikötésre, de ezt Málta és Olaszország egyaránt megtagadta, mígnem pénteken hat migráns öngyilkosságot kísérelt meg, és viselkedésével veszélybe sodorta útitársait meg a legénységet.

Verekedést provokáltak és mindenkit megfenyegettek a hajón. A kapitány kihirdette a rendkívüli helyzetet, és a történtekről tájékoztatta az olasz hatóságokat, amelyek azután szombaton pszichiátert és kulturális közvetítőt küldtek a hajóra.

A kedélyek valamelyest csillapodtak, miután Róma megígérte a karanténhajót.  A migránsokon vasárnap koronavírustesztet végeznek.

A címlapfotó illusztráció.