×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Afganisztán gazdasági lehetőségeiről tárgyal Washington a tálibokkal

 

A háború utáni Afganisztán gazdasági lehetőségeit hangsúlyozta Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja a tálibokkal Dohában folytatott tárgyalásain.

A két fél februárban írt alá megállapodást, a hivatalban lévő afgán kormány bevonása nélkül. A megállapodás célja a külföldi katonák kivonása Afganisztánból a tálibok által nyújtott biztonsági garanciákért és az afgán kormány és a tálibok közötti párbeszéd beindításáért cserébe.

A tálibok dohai politikai irodájában tartott értekezleten „hangsúlyoztuk a tartós békét követő gazdasági fejlődés lehetőségeit – közölte péntek esti Twitter-üzenetében Khalilzad.

„Egyetértettünk abban, hogy soha sincs túl korán a békét támogató terveket kidolgozni, annak tudatában, hogy a felek képesek felülemelkedni az afgánközi megbeszéléseket gátló utolsó akadályokon” – tette hozzá a megbízott.

A tálibok szóvivője közölte, hogy a lázadók tárgyalói találkoztak Adam Boehlerrel, az Nemzetközi Fejlesztés Finanszírozási Társaság nevű amerikai kormányügynökség (USDFC) igazgatójával, akivel az afganisztáni növekedés, újjáépítés és fejlesztés lehetőségeiről tárgyaltak.

A tálibok június végén ismét merősítették, hogy betartják a februári megállapodást, a Pentagon azonban a héten azt állította, hogy a szunnita lázadók továbbra is „szoros” kapcsolatban állnak az al-Kaida terrorista hálózattal.

A tálibok által a szerződésben vállalt egyik kötelezettség, hogy nem engedik, hogy az ország szélsőséges csoportok menedékhelyévé váljék.