×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jean Castexet bízta meg a francia elnök az új kormány megalakításával

 

Lemondott az Édouard Philippe vezette francia kormány – jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal Párizsban, hozzátéve, hogy Emmanuel Macron elfogadta a lemondást. Az elnöki hivatal pár órával később közölte, hogy az államfő Jean Castext, Prades polgármestere bízta meg az új kormány megalakításával.

Jean Castex prades-i polgármester, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes)

Cikkünk frissült.

A koronavírus-járvány alatt a köztársasági elnök többször hangoztatta, hogy szeretné a politikáját teljesen megújítani, és egy erős, környezetvédő, szuverén és szolidáris gazdasággal képzeli el a kiutat a recesszióból, amelybe a járvány következményei taszították Franciaországot.

A környezetvédelem és a francia gazdaság zöldfordulata azok után még égetőbb kérdéssé vált, hogy rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb francia nagyváros vezetését az önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában, amelyen Macron pártja, a Köztársaság lendületben jelöltjei sorozatosan vereséget szenvedtek.

Délután az elnöki hivatal  bejelentette, hogy Jean Castexet bízta meg a francia államfő az új kormány megalakításával.

Édouard Philippe az új kormány hivatalba lépéséig ügyvivő miniszterelnökként a posztján marad.

A nagyközönség számára ismeretlen, 55 éves, jobboldali politikus 2020 április óta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt.

Jean Castex korábban, Nicolas Sarkozy államfősége (2007–2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt,

majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette,  2008 óta a spanyol határ közelében található Prades polgármestere, ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra.

A miniszterelnök-váltás nem meglepetés, az államfő hónapok óta kormányátalakításra készült, „egy új csapatot” ígért, „új úton”, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének a számos elindított reform (munkajog, nyugdíj, társadalombiztosítás) és válság (sárgamellényes mozgalom, koronavírus) után, miközben a francia gazdaság idén recesszióba süllyed.

A vasárnapi önkormányzati választások kormánypárti kudarca viszont kérdésessé tette a kormányátalakítás mértékét, illetve azt, hogy Emmanuel Macron milyen gesztusokat tesz a győztes Zöldek és a baloldal irányába. A Zöldek azonban már a hét elején jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a kormányzásban.

Az új miniszterelnök pályafutása és személyisége erősen emlékeztet az előző kormányfő, Edouard Philippe karrierjére. Mindketten a jobbközép meghatározó, de háttérben lévő, helyi szinten nagyon népszerű politikusai voltak, mielőtt Emmanuel Macron kormányzati szerepre kérte fel őket.

„Jean Castex egy sokoldalú magas rangú tisztviselő, akinek az állam megreformálása és a régiókkal való nyugodt párbeszéd lesz a legfőbb feladata” – jelezte az Elysée-palota. Ez azt jelenti, hogy a 2022-es elnökválasztás előtt – saját szavai szerint – megújulni kívánó Emmanuel Macron által meghatározott irányvonalat kell az új miniszterelnöknek konkrét formába öntenie.

A kiváló technokrata hírében álló, ugyanakkor kényesebb politikai helyzeteket is megoldani képes Jean Castex kinevezése az ellenzék szerint arra utal, hogy Emmanuel Macron a következő két évben a korábbiaknál jobban előtérbe kíván lépni, és nem szeretné, ha egy ismert és népszerű személyiség, mint amilyen Edoaurd Philippe volt, árnyékot vetne rá.

Politikai irányváltást vártunk, de egy ez csak technokrata-váltás” – vélte Christian Jacob, a jobbközép Köztársaságiak vezetője.

 

Olivier Faure, a Szocialista Párt elnöke szerint a köztársasági elnök meglepetés nélkül folytatja ugyanazt az irányt.

„A holnapi nap is ugyanúgy jobboldali lesz, mint az előző” – fogalmazott a baloldali politikus. A regionális lapoknak pénteken adott interjúban Emmanuel Macron úgy vélte, hogy talán túl gyorsan kívánt haladni a reformokkal, de jól tudja, hogy azok megvalósítása csak párbeszéden keresztül lehetséges.

„Sok ambícióm van a hazám számára. Időnként azt a benyomást kelthettem, hogy az emberekkel szemben reformálok” – ismerte el az elnök, aki megerősítette, hogy a 2017-ben kijelölt irány érvényben marad, de az új kormányban az egészségügy, az idősek és a fiatalság helyzete kap majd kiemelt szerepet.

Emiatt elképzelhető, hogy egy-egy tárcát összevon vagy egymás alá helyez az új kormányban az államfő. Jean Castex várhatóan még a következő szerdai kormányülés előtt megnevezi kormánya tagjait.