×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eljárást indítanak rasszizmussal vádolt holland rendőrök ellen

 

Eljárást indít a holland ügyészség, öt rendőr ellen, akik a WhatsApp telefonos alkalmazáson keresztül rasszista üzeneteket osztottak meg egymással – írta pénteken a helyi sajtó.

A holland napilapok szerint a Rotterdamban dolgozó rendőrök a chatcsoportban feketéket gyaláztak, „afrikai szemétként, rákos daganatként, illetve rongyos migránsként” utalva rájuk, és lelövésükkel is fenyegetőztek. A rendőröket a nyomozás végéig felfüggesztették állásukból.

Karin Krukkert rotterdami rendőrfőkapitány-helyettes a sajtónak elmondta, hogy az érintettek „átléptek minden határt, és visszaéltek kollégáik és a polgárok bizalmával”.

Martin Sitalsing, a rasszizmus elleni küzdelemért felelős rendőrfőkapitány szerint a rasszista chatcsoportok igen gyakoriak a rendőrség köreiben, nemcsak Hollandiában, hanem mindenhol máshol is.

„Ezt a jelenséget fel kell számolnunk, de ez csak akkor lehetséges, ha a rasszizmus és a diszkrimináció minden formája ellen küzdelmet folytatunk” – nyilatkozta.

A helyi sajtó is megerősítette, a jelenlegi nem az első eset, hogy rendfenntartó erőknél dolgozó személyek chatcsoportokban gyűlölködő üzeneteket váltanak.

Nemrégiben ugyancsak öt rendőrt mentettek fel a szolgálat alól a kelet-európai emberekre tett megjegyzéseik miatt, továbbá Hágában négy rendőrt vontak fegyelmi eljárás alá, mivel a Facebookon egy marokkói származású elítélttel kegyetlenkedő videót osztottak meg.

A címlapfotó illusztráció.