×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Titkos telefonhálózatot működtető bűnözőcsoportot számoltak fel

 

Merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózatot működtető szervezett bűnözői csoportot számoltak fel a holland és a francia hatóságok –közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol csütörtökön.


A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a két ország rendőrsége a titkosított hálózatot működtető és erre alkalmas telefonokat árusító bűnözői csoport tucatnyi tagját állította elő, miután sikerült feltörniük és elolvasniuk a hálózatot használók több millió üzenetét. A bűnözői hálózat a szervereket Franciaországban tárolta.

Az EncroChat június végén üzenetet küldött felhasználóinak arra figyelmeztetve őket, hogy azonnal kapcsolják ki és váljanak meg az eszközöktől, ugyanis szervereiket „kormányzati szervek illegális módon” feltörték.

Az Europol azt közölte, hogy a francia törvény rendelkezéseinek megfelelően, érvényes igazságügyi engedéllyel végzett leleplezés számos erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását, nagyszabású kábítószer-szállítmány célba jutását hiúsította meg.

Egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekmények elkövetésére irányultak, ezért azonnali intézkedésekre volt szükség. A Hollandiában végzett akciók során 19 kábítószergyártó laboratóriumot számoltak fel, több ezer kilogramm hallucinogén anyagot foglaltak le, és több mint 100 embert előállítottak, köztük az ország két legkeresettebb embercsempészét– közölték.

A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) a nap folyamán közölte, hogy a szervezett bűnözői csoportok több száz feltételezett tagját vették őrizetbe köszönhetően a lehallgatott EncroChat-en keresztül folytatott beszélgetéseknek.

Az NCA szerint Nagy-Britannia történetének legnagyobb bűnüldözési műveletében 746 gyanúsítottat fogtak el, 54 millió font (21 milliárd forint) készpénzt, 77 tűzfegyvert és két tonna kábítószert foglaltak le.

A telefonhálózatot az észak-franciaországi Lille városában lévő szerverekről üzemeltették, a rejtett kommunikációt biztosító szolgáltatást világszerte mintegy 60 ezren használták, közülük tízezren Nagy-Britanniában.

„Az egyetlen célja az illegális áruk étékesítésének, a rivális bűnözők meggyilkolása, valamint a pénzmosás megszervezése és összehangolása volt” – közölte a NCA. „Ez a művelet azt bizonyítja, hogy a bűnözők nem ússzák meg akkor sem, ha titkosított eszközök leple alatt tervezgetik aljas bűncselekményeiket” – hangsúlyozta Priti Patel brit belügyminiszter.