×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Őszre elbonthatják a Notre-Dame leégett huszártornya körüli állványzatot

 

Szeptember vége előtt befejeződik a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli állványzatnak a lebontása – közölte csütörtökön Jean-Louis Georgelin kormánybiztos.

Munkások a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame székesegyház huszártornya körüli állványzat bontását végzik (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

„Minden okom megvan azt remélni, hogy az elbontás legkésőbb szeptember végén befejeződik” – mondta az elnöki megbízott a nemzetgyűlés egyik bizottsági meghallgatásán.

A huszártorony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. Az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben. A deformálódott és a tűzben egymásra olvadt fémhengerekből álló építmény elbontása az előfeltétele annak, hogy a tényleges felújítás megkezdődhessen. Az elbontási munkák június 8-án kezdődtek.

A kormánybiztos bízik abban, hogy a helyreállítás 2021-ben megkezdődhet, miután még idén stabilizálják a boltozatot.

A tűzvész másnapján Emmanuel Macron elnök azt közölte, hogy öt év alatt szeretné helyreállíttatni a székesegyházat, s jóllehet a határidőt sokan szorosnak találják, a kormánybiztos úgy fogalmazott, „nem kérdőjelezi meg” a katedrális 2024 áprilisi megnyitását, de ez nem jelenti azt, hogy addigra minden helyreállítási munka véget ér.

Elmondta, hogy a munkálatok lassúak, mert nagyon óvatosan kell haladni, miután egyszerre csak négy alpinista dolgozhat a megrongálódott állványzaton. Az egész világot megrázó tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi felajánlás érkezett mecénásoktól, nagyvállalatoktól és szervezetektől, valamint egyszerű hívektől a világ minden tájáról a helyreállításra.

A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát azonban a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt tavaly júliusban három hétre leállították, ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, márciusban pedig a koronavírus-járvány miatt állították le több mint egy hónapra. A székesegyház előtti teret azonban május 31-én megnyitották a nagyközönség számára.

Továbbra sem dőlt el, hogy milyen formában állítja helyre Franciaország a gótika egyik legemblematikusabb épületét.

A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Az újjáépítők két táborra szakadtak: az „ortodoxok” azt követelik, hogy a XIX. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal. Ehhez a táborhoz tartozik a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is.

A „modernisták” – köztük maga a köztársasági elnök is – viszont újító kézzel nyúlnának az épülethez, rajta hagyva a XXI. század többé-kevésbé merész lenyomatát.