×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kémkedő kínai diákok miatt aggódnak a belgák

 

A belga hatóságok aggodalma szerint fennáll annak a kockázata, hogy az országban nemzetvédelmi technológiát tanuló kínai diákok kémtevékenységet folytatnak, és átadják Belgiumban szerzett tudásukat a kínai hadseregnek – jelentették csütörtökön a helyi lapok.

A kockázatról a belga hírszerzési és nemzetbiztonsági hatóság tett említést évi jelentésében.

A jelentés szerint a belga egyetemeken több tucat kínai kém tevékenykedik, akik jelentős károkat okoznak az ország szellemi tulajdonában, és negatív hatással lehetnek a nemzeti kutatás finanszírozására is.

A probléma kezelése érdekében a hatóság figyelemfelhívó programot hozott létre, amelynek segítségével a tudományos közösség jobban megvédheti kutatásait és innovációit.

Pascal Pétry, a szervezet igazgatója a sajtónak adott interjúban elmondta, hogy a kínai állam fiatal kutatókat küld a tudományforrások közelébe, majd megjutalmazza őket, ha hasznos információval térnek haza. Hangsúlyozta azonban, hogy a folyamatokat nehéz ellenőrizni, mivel az egyetemek nyitottak, és hisznek a tudás megosztásában.

Hozzátette azt is, hogy Belgium kedvelt célpontja lett a kínai hallgatóknak, mivel az ország ad helyet az Európai Unió legfontosabb intézményeinek. Továbbá hangsúlyozta azt is, hogy Belgium demokratikus állam ezért, természetesen hivatalosan nem szűrhetik a Kínából érkező diákokat, de megjegyezte, hogy bizonyos országokból érkező diákok különös figyelemben részesülnek.