×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az orosz ellenzék szerint pirruszi győzelmet aratott Putyin

 

Pirruszi győzelmet aratott az orosz ellenzék szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy az alkotmány módosításáról tartott népszavazáson felhatalmazást kapott arra, hogy akár 2036-ig a hatalomban maradjon.

Az egy hétig tartó, szerdán zárult voksoláson a választójogosultak csaknem 68 százaléka járult az urnákhoz, és 78 százalékuk támogatta az alkotmánymódosító csomag változtatásait, köztük azt, hogy a hivatalban lévő elnök további két, egyenként hatéves megbízatásért induljon azután, hogy jelenleg mandátuma 2024-ben lejár.

„Belső stabilitásra és időre van szükség ahhoz, hogy megerősítsük az országot és annak összes intézményét” – mondta a 67 éves orosz elnök televíziós nyilatkozatában. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint az eredmények azt mutatják, hogy ez egy "győzedelmes referendum volt a Putyin elnökbe vetett bizalomról".

Az ellenzék szerint viszont az eredményt a hatalmon lévők meghamisították. A rendszer kritikusai szerint az egykor népszerű Putyint már egyáltalán nem övezi rajongás Oroszországban.

„Új szavazathamisítási rekord született Oroszországban” – írta Facebook-oldalán Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Szerinte a kihirdetett eredmény nem a nép valódi véleményét tükrözi.

A Levada Központ, Oroszország első számú, független közvélemény-kutató intézete szerint májusban húszéves mélyponton, 59 százalékon állt Putyin elfogadottsága. Az elnök népszerűsége az elmúlt öt évben folyamatosan csökken, ahogy nő a csalódottság Oroszországban a romló életkörülmények miatt.

A rendszer kritikusai felhívták a figyelmet rá, hogy sok helyről érkeztek jelentések szabálytalanságokról, többek között arról, hogy a hatalom képviselői nyomást gyakoroltak a szavazókra.