×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A vártnál jobban csökkentek májusban a termelői árak az euróövezetben

 

Májusban, a járványvédelmi korlátozások bevezetésének harmadik hónapjában a vártnál nagyobb mértékben csökkentek az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.

Májusban 0,6 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz képest a piacok által várt 0,5 százalékos havi csökkenés helyett. Áprilisban 2,0 százalékos volt a termelői árak havi csökkenése.

Az egy évvel korábbihoz képest májusban 5,0 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben az áprilisi 4,5 százalékos, éves csökkenés után. Elemzők 4,8 százalékos éves árcsökkenést vártak májusra.

Az Európai unióban 0,5 százalékkal mérséklődtek májusban a termelői árak az előző havihoz képest és 4,6 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Áprilisban 1,9 százalékos volt a havi és 4,3 százalékos az éves árcsökkenés az EU-ban.

A legnagyobb mértékben az energiaárak csökkentek májusban, az euróövezetben az előző havihoz képest 1,4 százalékkal, az EU-ban pedig 1,2 százalékkal. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 17,2 százalékos, az EU-ban 16,6 százalékos volt az energiaárak csökkenése májusban.