×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Van, ahol lazítanak a szabályokon, és van, ahol szigorítanak Európában

 

Több európai országban ismét nő a fertőzöttek száma. A kontinens egyszerre enyhít és szigorít. Görögország ismét fogad külföldről érkező repülőket és turistákat. A schengeni országok ismét beengedik 14 nem uniós tagország polgárait, köztük a Szerbiából és Montenegróból érkezőket. Ezzel szinte egyidőben Ausztria a legmagasabb szintű utazási figyelmeztetést adta ki a Nyugat-Balkán országaira. Svájcban a jövő héttől kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön – közölte az M1 Híradója.


Ismét utazhatnak turisták Görögországba. Az idegenforgalom jelentős bevételt jelent a görög költségvetésnek, mégsem ez vezérelte őket a nyitásra – mondta Harisz Teoharisz turisztikai miniszter.

„Nem gazdasági megfontolásból engedjük be a külföldieket, hiszen tudjuk, ez nem lesz egy sikeres év, ami a bevételt és az itt töltött éjszakák számát illeti. Ez inkább azt jelenti, hogy szeretnénk a normális élethez visszatérni, hogy az emberek életének megint legyen értelme”  – fogalmazott Harisz Teoharisz.

A vakációzóknak 48 órával az érkezés előtt be kell jelenteniük görögországi tartózkodásuk címét, ezt a hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Bizonyos országokból nem lehet Görögországba utazni

Vízsugárral üdvözölték Kos szigetén az első leszálló külföldi gépet. Az Egyesült Királyságból, Svédországból és Törökországból azonban a magas fertőzöttség miatt egyelőre nem érkezhetnek közvetlen járatok Görögországba.

Folyamatosan érkeznek az autók Szerbia irányából a Horgos–Röszke határátkelőhöz. Július elsejétől tizennégy ország állampolgárai léphetnek be az Európai Unióba anélkül, hogy kéthetes karanténba kellene vonulniuk.

Az európai országok közül Szerbia és Montenegró került fel erre a listára Tunézia, Marokkó, Ausztrália, Kanada, Japán és Dél-Korea mellett. Kína, Brazília és az Egyesült Államok államolgárai még nem utazhatnak szabadon az Európai Unióba.

Miközben éppenhogy életbe lépett a schengeni országok által elfgadott beutazási könnyítés,

Ausztria a legmagasabb fokozatú utazási figyelmeztetést adta ki a Nyugat-Balkán hat országára:

Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra.

Ez azt jelenti, hogy az osztrákoknak sügősen el kell hagyniuk a térséget. Az Ausztriába való visszatérést követően 14 napos karanténkötelezettség lép életbe, és négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt kell bemutatniuk a hazatérőknek.

„A mai nap rossz híre, hogy drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma, százhét új betegünk lett egy nap alatt, három hete nem volt ilyen magas ez a szám” – mondta Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter. Bécsben, Linzben és St. Pöltenben van a legtöbb fertőzött.

Az osztrák zárással egyidőben Horvátország nyit

Az osztrákok döntésével szinte egyidőben Horvátország úgy határozott, hogy ismét megnyitja határait a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Montenegróból érkezők előtt. Zágráb a múlt héten szigorított a beutazási szabályokon ezekkel az országokkal szemben. Most ezt a rendelkezését visszavonta.

Horvátországban naponta átlagosan ötven új fertőzöttet regisztrálnak. A legtöbb beteg a kelet-szlavóniai Gyakovón és Zágrábban van. Főleg a fiatalok körében emelkedett a fertőzések száma, a vírus éjszakai szórakozóhelyeken terjed. Horvátország ezért korlátozza ezeknek a helyeknek a működését.

Zágráb ezt kénytelen megtenni, Szlovénia ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy leveszi Horvátországot a biztonságos országok listájáról. Az országba özönlenek a külföldiek. Prágából elindult az első közvetlen vonat a horvát tengerpartra. A szeptemberig közlekedő járatra már most harmincezren vettek jegyet.

Lombardiában, Olaszországnak a koronavírus által leginkább sújtott megyéjében eközben kimutatták, hogy

két kórházban már novemberben voltak koronavírussal fertőzött betegek.

Akkor még nem tudták, hogy erről a járványról van szó, de a mostani vizsgálat szerint az akkori tüdőgyulladásokat a Covid–19 okozta. Lombardiában tizenhatezer áldozata van a fertőzésnek.