×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pusztító nyarak várhatnak a britekre a század végére

 

Rendszeressé válhat az akár 40 Celsius-fokot is elérő nyári hőmérséklet 2100-ra Nagy-Britanniában, ha nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás – derült ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) új tanulmányából.

A Nagy-Britanniában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 Celsius-fok volt, amelyet tavaly júliusban jegyeztek fel Cambridge-ben – írja a BBC hírportálja.

Az elmúlt két nyáron Nagy-Britannia és Európa sok területét sújtották szokatlan és a szervezetet erősen megterhelő hőséggel kísért időszakok.

A Met Office kutatói szerint egyértelmű, hogy ezekért

a forró nyarakért részben az emberi tevékenységekből eredő üvegházhatású gázok a felelősek.

A szélsőségesen meleg napok előfordulásának valószínűsége egyre nő Nagy-Britanniában és ez így is marad a század folyamán, és a legszélsőségesebb hőmérsékletek várhatóan Anglia délkeleti régióját fogják sújtani” – írták a kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Jelenleg rendkívül alacsony az esélye annak, hogy Nagy-Britannia bármely pontján elérje a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot: nagyjából 100–350 évente van erre esély. Ez azonban jelentősen változhat a század végére a szén-dioxid-kibocsátás függvényében.

A legrosszabb emissziós forgatókönyv szerint

a század végére 3,5 évente lenne egy nap, amikor a hőmérséklet eléri a 40 Celsius-fokot.

Egy jóval visszafogottabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez nagyjából 15 évente következne be.

A tanulmány szerint a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott emissziócsökkentési célkitűzések teljesítésével jelentősen csökkenthető az esélye a veszélyesen magas hőmérsékletek bekövetkezésének.

A címlapfotó illusztráció.