×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Politikai bunkósbotként használhatja a bizottság a tagállamok vizsgálatát

 

Az Európai Bizottság új, átfogó, minden tagállamra kiterjedő vizsgálatot szeretne indítani. Többek között azt vizsgálná, hogy mennyire független az igazságszolgáltatás a tagállamokban, mennyire hatékony a korrupcióellenes harc, van-e médiaszabadság, és hogyan működik a fékek, ellensúlyok rendszere. A járvány miatt egy új szempontot is vizsgálnak majd, hogy hogyan működtek a járvány megfékezése érdekben hozott rendkívüli intézkedések.

Az Európai Parlament (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Az Európai Bizottság az unió új, átfogó jogállamisági mechanizmusára vonatkozó terveket tárgyalta a héten, amelyek keretében már szeptemberre elkészülhetnek a jogállamisági jelentések az uniós tagállamokról.

Az unió történetében először készülne minden tagállamra kiterjedő átfogó jelentés

Baraczka Eszter, a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy most először készülne egy olyan átfogó jelentés, amely valamennyi tagállamra kiterjedne. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha minden országról készülne jelentés, ami egyrészt a kormányok jelentései alapján, másrészt a civil szervezetek véleménye nyomán állna össze. Az eredeti terv szerint tényfeltáró missziók is lettek volna a tagállamokban, ezt azonban a koronavírus-járvány meghiúsította.

Kezdetben túl erősnek gondolták a hetes cikkely szerinti eljárást

Kiemelte, 2013-ban, amikor a jogállamisági kérdés megjelent az uniós közbeszédben, akkor a cél az volt, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás helyett egy köztes megoldást találjanak, mivel a hetes cikkelyben megfogalmazottakat túl erősnek érezték. Azóta változott a helyzet, hiszen hetes cikkely szerinti eljárások vannak folyamatban – mondta.

Olyan politikai erők is vannak, amelyek szeretnék összekötni a hetes cikkely szerinti eljárást az új értékeléssel, azonban sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem lelkesedtek a javaslat hallatán.

Még nem készült el az egységes kritériumrendszer 

Hangsúlyozta, a tervek szerint az egységes, átfogó vizsgálatban az Európai Bizottság azt vizsgálja majd, hogy mennyire független az igazságszolgáltatás a tagállamokban, mennyire hatékony a korrupcióellenes harc, van-e médiaszabadság, és hogyan működik a fékek, ellensúlyok rendszere. A járvány miatt egy új szempontot is vizsgálnak majd, mégpedig azt, hogy hogyan működtek a járvány megfékezése érdekben hozott rendkívüli intézkedések. Hozzátette, egyelőre azonban egy felállított, minden tagállamra kivetíthető szempontrendszer még nem készült el.

Éppen ezért a magyar kormány úgy véli, amíg nem készül el az egységes kritériumrendszer, addig a vizsgálatokat politikai bunkósbotként lehet használni.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.