Kéthetes karantént vezetnek be Kazahsztánban

 

Kazahsztánban vasárnaptól kéthetes országos karantént vezetnek be az ismét fellángoló koronavírus-járvány miatt – jelentette be szerdán Kaszim-Zsomart Tokajev elnök Twitter-oldalán. Az államfő nem zárta ki a szigorítás hatályának meghosszabbítását sem.

A volt szovjet tagköztársaságban március közepétől május közepéig egészségügyi vészhelyzet volt érvényben, az ország egyes területein pedig azon túl is hatályban maradtak a karanténintézkedések.


Tokajev hétfőn adott utasítást kormányának, hogy a koronavírus-járvány miatt márciustól májusig hatályos szigorú korlátozásokhoz hasonló intézkedéscsomagot készítsen elő a fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt. Az elnök szerint a kormány kudarcot vallott azzal, hogy a lakosságot meggyőzze az egészségügyi óvintézkedések szükségességéről, és sokan felelőtlenül viselkedtek.

Sajtójelentések szerint egy nap alatt 1600 új fertőzöttet regisztráltak a közép-ázsiai országban.

A 19 milliós lakosú országban a fertőzöttek száma nagyjából ötezerről 22 308-ra ugrott a korlátozások május közepi feloldása nyomán. Az elhunytak száma szintén robbanásszerűen, 32-ről 188-ra nőtt ez idő alatt.