×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Franciaország lépett a török tengeri incidens nyomán

 

Franciaország felfüggeszti résztvételét a NATO földközi-tengeri Sea Guardian (Tengeri őr) elnevezésű missziójában török hajókkal történt incidens miatt – jelentette be a párizsi védelmi minisztérium szerdán.

A tárca a döntésről levélben tájékoztatta a NATO főtitkárát.

A minisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy Párizs négy követelést fogalmazott meg: sürgette a NATO-partnerek határozott állásfoglalását a líbiai fegyverembargó tiszteletben tartása mellett; annak biztosítását, hogy a NATO-hívójeleket ne használják nemzeti missziókban; továbbá jobb koordináció követelt a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére létrehozott Irini elnevezésű uniós tengeri művelettel, és olyan mechanizmusok létrehozását, amelyek megakadályozhatják az olyan incidenseket, mint június 10-i, amikor török hadihajók akadályozták meg egy fegyvercsempészettel gyanúsított teherhajó ellenőrzését.

A NATO vizsgálatot indított az ügyben.

Párizs azzal vádolja Törökországot, hogy ismét megszegte a tilalmat, amivel akadályt gördített egy tűzszüneti megállapodás elé a konfliktus sújtotta észak-afrikai országban. Ankara ugyanakkor tagadja ezt.

Franciaország szerint a Courbet fregattot háromszor is befogták célmegjelölő radarokkal, amikor megpróbálta megközelíteni a három török hadihajó által kísért, Törökországban regisztrált teherhajót. A Courbet ezt követően elállt szándékától. Párizs hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség szabályai szerint ez ellenséges cselekménynek minősül.

Törökország tagadta, hogy  akadályozták volna a francia fregattot. Szerdán hallgatták meg a francia szenátusban Törökország párizsi nagykövetét, aki hazája cselekedeteit békésnek és elengedhetetlennek nevezte a líbiai stabilitás helyreállítása szempontjából. Mint mondta, a francia hajó viselkedett agresszívan, a török teherhajó pedig humanitárius segélyt szállított.

A 2011 óta tartó líbiai konfliktusban Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök nemzeti egységkormányának Törökország nyújt katonai segítséget a rivális Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Sajtóértesülések szerint Törökország fegyverek mellett az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez is köthető szíriai lázadókat küldött Líbiába a tripoli egységkormány támogatására.