×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Svédországban még mindig úgy gondolják, humanitáriusnak kell lenni a bevándorolókkal szemben

 

Svédországban kevesebb mint öt év alatt csaknem húszezer bevándorlónak adtak svéd állampolgárságot. A svéd útlevél birtokában bárhol szabadon mozoghatnak az Európai Unió területén belül, sőt, még szavazati jogot is kaptak, így nyíltan befolyásolhatják a közéleti, politikai folyamatokat.

(Fotó: MTI/EPA/Robert Nyholm)

Skandináviában hosszú ideig homogén volt a társadalom. Az 1960-as évektől az ipar fellendülésével az országban egyre több munkaerőre volt szükség. Törökországból, Pakisztánból érkeztek vendégmunkások a skandináv államokba. Ezt követően indult be a menekülthullám, majd tetőzött 2011-ben. Azóta pedig rekordmennyiségű menekült érkezett Svédországba – mondta Kovács Emese, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorban.

Svédország sokkal befogadóbb, mint a többi skandináv ország

Svédország abban különbözik a többi skandináv országtól, hogy sokkal több bevándorlót fogad be, illetve

sokkal egyszerűbb a családegyesítési eljárás is

– mondta. Svédország köztudottan befogadó ország, míg Dánia vezetése már szigorított a menekültek befogadása terén.


Kiemelte, a svédországi jóléti állam olyan szolgáltatásokat, olyan lehetőségeket nyújt a bevándorlóknak, amelyeket nem szívesen adnának fel, így valószínűleg az országba érkezett migránsok legtöbbje célországként tekint Svédországra, és nem szeretne Európa más államába továbbmenni.

Ezt többek között az is alátámasztja, hogy

2015-ben százhatvanháromezer bevándorló érkezett Svédországba,

kétharmaduk férfi volt. Akinek már van tartózkodási engedélye, a családegyesítés jogán több hozzátartozóját is az országba hozhatja. Számuk biztosan növekszik majd, hisz nem egészen egy hete jelentették be, hogy közel százezer migráns kapott menekültstátuszt 2015 óta, és még legalább ennyien várakoznak a döntésre.

Nem lehet arról beszélni, hogy a menekültek problémát jelentenek 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a svédeknek még mindig az az elképzelésük, hogy befogadónk, humanitáriusnak kell lenni a menekültekkel szemben,

a svéd közvéleményben tabu témának számít az, hogy a menekültek problémát jelentenek.

Azt is elmondta, hogy megfigyelhető, hogy Malmőből egyre több középosztálybeli svéd állampolgár költözik el amiatt, hogy a városban több olyan zóna is van, amelyet a drogkartellek tartanak a kezükben, és ezekbe a negyedekbe még a rendőrség sem mer bemenni erősítés nélkül.

A beszélgetés végén elmondta, egyes politikai erők szeretnének változtatni a jelenlegi migrációs politikán, szigorításokat szeretnének bevezetni. Benyújtottak egy javaslatot, amely többek között tartalmazza, hogy a családegyesítési eljárást feltételekhez kellene kötni, elő kellene írni, hogy csak azok a bevándorlók vehetik igénybe ezt a lehetőségét, akik ismerik a svéd nyelvet és kultúrát, illetve önellátók. Hozzátette, azonban úgy tűnik, a szociáldemokraták és az őket támogató zöldek nem akarják elfogadni a szigorításokat.

A címlapfotó illusztráció.