×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Moszkva szerint Washington a nukleáris kísérletek felújítására készülhet

 

Az átfogó atomcsendszerződés (CTBT) ratifikálására szólította fel az ezt eddig elmulasztó nyolc, nukleáris technológiával rendelkező országot kedden az orosz külügyminisztérium, közülük is elsősorban az Egyesült Államokat, amely a tárca szerint a nukleáris kísérletek felújítására készülhet.

A moszkvai diplomáciai tárca a CTBT orosz ratifikálásának 20. évfordulója alkalmából kiadott állásfoglalásában kifogásolta, hogy az ENSZ Közgyűlése által 1996-ban elfogadott, és 184 ország által aláírt szerződés még mindig nem lépett hatályba. 168 állam, köztük három nukleáris hatalom – Franciaország, Oroszország és Nagy-Britannia – már ratifikálta, ám a hatályba lépéséhez ezt mind a 44 nukleáris technológiával rendelkező országnak meg kellene tennie. Közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea még nem tette meg.

A nukleáris fegyverek elterjedése megakadályozásának és ellenőrzésének rendszerét komoly kihívások érik. Mindent el kell követni a negatív tendenciák meghaladása érdekében” – áll a dokumentumban.

Oroszország felszólítja az említett nyolc államot, mindenekelőtt az Egyesült Államokat, hogy vizsgálja felül álláspontját, és adjon szabad jelzést annak, hogy ez a globális biztonság szempontjából rendkívül fontos megállapodás teljes értékű, működő nemzetközi jogi eszközzé váljon” – írták az orosz külügyi állásfoglalás szerzői, rámutatva, hogy a szerződés gátja lehetne a nukleáris fegyverek elterjedésének és tökéletesítésének.

A „legdestruktívabb magatartással” Moszkva Washington vádolta, amely hivatalosan bejelentette, hogy nem szándékozik ratifikálni a CTBT-t, és „előkészíti a talajt” a nukleáris kísérletek lehetséges felújítása számára.

A moszkvai külügyminisztérium az orosz külpolitika egyik prioritásaként nevezte meg a CTBT hatályba léptetését, amelynek rendelkezéseihez szerinte Moszkva – amely 1992-ben egyoldalú moratóriumot jelentett be a nukleáris fegyverkísérletekre – a kezdetektől tartja magát. Az állásfoglalás szerint Oroszország aktívan közreműködik a szerződést előkészítő szervezet munkájában, egyebek között a CTBT ellenőrzési mechanizmusának kiépítésében.

Oroszország területén a nemzetközi ellenőrző rendszer második legnagyobb nemzeti szegmense jön létre, a 32 ellenőrző állomásból 28-at már üzembe helyeztek.

A címlapfotó illusztráció.