×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mintegy 3,5 tonna kábítószert foglaltak le, 37 embert előállítottak az albán és az olasz hatóságok

 

Kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői csoport 37 tagját fogták el albán és olasz rendőrök, 3,5 tonna marihuánát, kokaint és hasist foglaltak le, amelynek becsült feketepiaci értéke meghaladja a 40 millió eurót (mintegy 14 milliárd forint) – közölte az Eurojust kedden.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint a lefoglalt kábítószermennyiség legalább hétmillió fogyasztó ellátására lett volna elegendő.

A beszámoló szerint az olasz és albán származású gyanúsítottak bűnszervezete hosszú ideje volt aktív az európai kábítószer-piacon. Évek óta folytattak csempésztevékenységet a két ország között húzódó tengerszakaszon Albániából Olaszországba, ahol az árut elsősorban a déli Puglia és Basilicata régióba szállították.

Az olasz és az albán hatóságok összehangolt műveletében különféle árukat is legfoglaltak négymillió euró (mintegy 1,4 milliárd forint) értékben, főként Albánia területén. A bűnözői csoport tagjaitól több alkoholos ital-, valamint kávékereskedést, éttermeket, legalább tucatnyi lakást, építési telkeket, valamint nagyértékű autókat, és nagysebességű motorcsónakokat koboztak el.

A keddi előállítások előzménye, hogy az olasz és az albán hatóságok a bűnözői csoport tagjainak egy részét már egy 2019-es akció során elfogták. Többük ellen az óta elsőfokú bírósági ítélet is született – közölte az Eurojust.