×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt a kínai parlament

 

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden, a jogszabály várhatóan július 1-jén lép hatályba.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap arról számolt be, hogy a testület a vasárnap kezdődött ülésén vitatta meg a szóban forgó tervezetet, amelyet a bizottság 162 tagja helyi idő szerint kedd reggel, röviddel az utolsó ülésnap megnyitása után egyhangúlag fogadott el.

Az előterjesztés miatt hongkongi demokráciapárti aktivisták, illetve egyes külföldi kormányok súlyos aggodalmukat fejezték ki,

hangsúlyozva, hogy annak törvénybe iktatása lényegében felszámolná a terület autonómiáját, amelyet Pekingnek az egy ország, két rendszer elvének megfelelően ötven éven át szavatolni kellene onnan kezdve, hogy Hongkong 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához.

Peking szerint azonban a törvény csak rendzavarók egy kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust hivatott megakadályozni, valamint azt, hogy külföldiek avatkozzanak be Hongkong belügyeibe.

Ahogy az SCMP rámutat: csupán maroknyi hongkongi törvényhozó pillanthatott bele a törvénytervezetbe azelőtt, hogy azt a parlament elfogadta volna, emiatt pedig a városban sokan az átláthatóság hiányára is panaszkodtak. Az újság bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a törvény részleteit helyi idő szerint kedden délután ismerteti majd a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Hszinhua korábban arról számolt be, hogy

Kína országos biztonsági hivatalt tervez létrehozni Hongkongban, amelynek feladata a nemzetbiztonsági törvény végrehajtása lesz.

A jelentés szerint a törvényjavaslat, amely alapján egyes források szerint akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiróható lesz, hatályon kívül helyez minden olyan hongkongi jogszabályt, amely ellentétes vele.

A tervezet várhatóan július 1-jén, Hongkong visszakerülésének 23. évfordulóján emelkedhet törvényi erőre. Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden délelőtt – heti sajtótájékoztatóján – kitért a törvénnyel kapcsolatos újságírói kérdések megválaszolása elől.

Az amerikai kormány bejelentette, hogy a jogszabály miatt visszavonja a Hongkong számára biztosított különleges gazdasági és kereskedelmi előnyöket, és az ügy tovább élezte az Egyesült Államok és Kína közti feszültségeket. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy pénteki közleményben vízumkorlátozásokat jelentett be olyan kínai tisztségviselőkkel szemben, akik Washington szerint felelőssé tehetők a hongkongi szabadságjogok megcsonkításáért.

Válaszul a kínai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy vízumkorlátozásokkal sújt amerikai tisztségviselőket, akik Peking megítélése szerint arcátlan magatartást tanúsítanak egyes helyi ügyekkel kapcsolatban.

A törvénytervezet bevezetése ellen emelt szót az ENSZ, az Európai Parlament, a G7-es országcsoport, az Egyesült Királyság, valamint Japán is.

Hongkongi kormányzó: a túlnyomó többség nem veszíti el szabadságát a nemzetbiztonsági törvény miatt

Hongkong lakosainak túlnyomó többsége nem veszíti el alapvető szabadságjogait a különleges státusú kínai területre vonatkozóan Pekingben megszavazott nemzetbiztonsági törvény hatálya alatt, az csak a törvényszegő törpe kisebbség ellen irányul – jelentette ki kedden az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában Carrie Lam hongkongi kormányzó.

A genfi székhelyű tanácsnak elküldött videóüzenetében a kormányzó védelmébe vette a törvényt, amelyet a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága órákkal korábban egyhangúlag elfogadott.

A kormányzó kijelentette, hogy a kínai központi kormány nem hunyhat szemet az erőszakos tüntetések és az elszakadási törekvések felett. „A törvény csak a szakadár törekvéseket, az államellenes felforgató tevékenységet, a terrorizmust és a külföldi erőkkel való összejátszást bünteti” – mondta.

Lam kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a törvényt bíráló külföldi kormányokat,

mert – mint érvelt – minden országnak joga van törvényt alkotnia a nemzetbiztoságról. A törvény egy joghézagot fog megszüntetni, és nem veszélyezteti Hongkong autonómiáját – tette hozzá.