×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Helybenhagyta egy iráni bíróság az iráni–francia tudós ötéves börtönbüntetését

 

Helybenhagyta egy iráni fellebbviteli bíróság kedden az összeesküvéssel vádolt francia-iráni antropológus, Fariba Adelkhah ötéves börtönbüntetését – jelentették iráni hírügynökségek.

A tudóst az iráni nemzetbiztonság elleni összeesküvés miatt ítélték el másfél hónappal ezelőtt. A kutató az iszlám köztársaság politikai rendszere elleni propaganda terjesztése miatt korábban egy évet kapott, de csak a hosszabb büntetést kell letöltenie.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az ítélethozatal után követelte Adelkhan azonnali szabadon engedését, és arra figyelmeztetett, hogy az ítélet aláássa a két ország közti bizalmat. Irán elutasította ezt, és belügyeibe való beavatkozásnak minősítette a párizsi követelést.

A 60 éves nőt, a Sciences Po párizsi egyetem antropológusát és kollégáját, Roland Marchal francia szociológust 2019 júniusában vették őrizetbe az iráni fővárosban, Teheránban. Az eset kiélezte a feszültséget Irán és Franciaország között.

Adelkhah iráni és francia állampolgár, de az iszlám köztársaságban nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét. A kutatót eredetileg kémkedéssel is vádolták, de ezt végül ejtették.