×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kínai, az orosz és az amerikai járványkezelést bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa

 

A kínai, az orosz és az amerikai koronavírus elleni fellépést bírálta kedden az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén Michelle Bachelet, a világszervezet emberi jogi főbiztosa.

A chilei politikus szerint Kína és Oroszország megfélemlítést alkalmaz az emberekkel szemben, míg az Egyesült Államok vezetése tagadja a valóságot.

Világszerte eszközként használják a Covid–19-et, hogy korlátozzák az emberek jogait, hogy véleményt nyilvánítsanak és részt vegyenek az őket érintő döntésekben” – hangoztatta Michelle Bachelet.

Oroszország és Kína mellett kiemelte még Koszovót és Nicaraguát, ahol fenyegetések értek újságírókat, bloggereket, civil aktivistákat, akik bírálták a hatóságok intézkedéseit. Bírálta azt is, hogy a járványra hivatkozva Egyiptom szigorúan korlátozta nem csak a gyülekezése, hanem a véleménynyilvánítás és egyesülés szabadságát is. El Salvador hatóságai pedig szerinte túlzó és önkényes intézkedéseket hoztak.

Attól tartok, hogy a többi között Fehéroroszországban, Brazíliában, Burundiban, Nicaraguában, Tanzániában és az Egyesült Államokban elhangzó, a vírus terjedését és a valóságot tagadó nyilatkozatok és a társadalmi kérdések mentén egyre növekvő megosztottság csak súlyosbítja a helyzetet" - vélekedett a főbiztos.

Bachelet arra is kitért, hogy a járvány a békére leselkedő veszélyeket is súlyosabbá teszi, és különösen kiszolgáltatottak azokban az országokban, ahol az elmúlt időszakban fegyveres konfliktus merítette ki az egészségügyi rendszert és semmisítette meg a közszolgáltatásokat.