×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Videó – A mainstream sajtó mentegeti a szoborrongálókat

 

Egyesült Államok-szerte május vége óta tartanak a tüntetések. A demonstrációkat George Floyd halála indította el. Az afroamerikai férfi egy rendőri intézkedés közben vesztette életét. Az ő esete miatt több korábbi ügy is újra előkerült.

A tüntetéshullámban azok a történelmi emlékek is célponttá váltak, amelyeknek a rabszolgatartáshoz illetve az európai hódításokhoz vagy gyarmatosításokhoz van közük.

A texasi San Antonióban már korábban vörös festékkel, a vér jelképével öntötték le a 15. századi felfedező, Kolumbusz Kristóf szobrát. Szombaton tüntetők azt követelték, hogy a városvezetés bontsa el a szobrot.

Washingtonban a rabszolgatartást eltörlő néhai elnök, Abraham Lincoln szobrának eltávolítását követelik. A rabszolgák felszabadítását megfogalmazó emancipációs kiáltványt megörökítő emlékmű a demonstrálók szerint rasszista, mert az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke előtt térden állva ábrázolja a felszabadított afroamerikai rabszolgát.

Donald Trump elnök is reagált a szoborrongálásokra: elnöki rendelettel helyezte védelem alá a történelmi emlékhelyeket. Az új szabályozás súlyos börtönbüntetéssel fenyegeti a vandálokat.

Gyakran nincs logika ezekben az akciókban, mert olyan személyek emlékművét is megrongálják, akik a rabszolgaság ellen küzdöttek” – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég politológusa. Hozzátette, a mozgalom öklének számító Antifa is erőszakot alkalmaz a rendőrök vagy más véleményen lévő csoportok ellen, de a fősodratú média mégis mentegeti őket.