Merkel: Németország és Franciaország együtt küzd a helyreállítási alapért

 

Németország és Franciaország együtt küzd a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló európai uniós (EU-) helyreállítási alapért, ami lendületet ad a kezdeményezésnek – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Emmanuel Macron francia államfővel folytatott megbeszélésének szünetében a szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.

Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart a német kormány vendégházában, a mesebergi kastélyban (Fotó: MTI/EPA/DPA/Kay Nietfeld)

A német-francia egyetértés ugyan nem jelenti azt, hogy az egész EU egységes egy adott ügyben, német-francia nézetkülönbség esetén viszont nem jók az EU-s megállapodás esélyei. Ezért a német és a francia kormány egyetértése „pozitív impulzust” ad a helyreállítási alap ügyének – mondta a kancellár.


Kiemelte: nem ragaszkodnak ahhoz, hogy teljes mértékben megvalósuljon a német-francia javaslatra támaszkodó európai bizottsági előterjesztés, de fontosnak tartják, hogy a júliusban kezdődő német soros EU-elnökség idején megállapodás szülessék az erős válságkezelő eszközről, amely hathatós segítséget jelent a rászoruló országoknak.

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy az egészségügyi válságot egyre mélyülő „társadalmi és gazdasági válság” követi, és ebben a helyzetben „meg kell védeni az európai modellt”.

A címlapfotó illusztráció.