×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megerősítették a rendőri jelenlétet Bécsben a zavargások miatt

 

Megerősítették a rendőri jelenlétet Bécsben, miután napok óta török–kurd összecsapásoktól hangos az osztrák főváros. A rendbontások szerdán kezdődtek az osztrák fővárosban, amikor a kurdok a nők elleni erőszak ellen szerveztek tüntetést, és jobboldali szélsőséges törökök egy csoportja rátámadt a felvonulókra. Az osztrák kancellár, Sebastian Kurz vasárnap bekérette a bécsi török nagykövetet. Kurz kijelentette: nem engedik, hogy a törökországi belső konfliktusok átterjedjenek Ausztriára – hangzott el az M1 Híradójában.

„Allah akbar”, vagyis Allah a leghatalmasabb – kiáltásokkal törökök egy csoportja csütörtök este Bécs tizedik kerületében nekirontott egy közösségi ház kapujának. Szemtanúk beszámolói szerint amikor nem sikerült bejutniuk az épületbe, üvegekkel és különböző pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a bejáratot.

A zavargások szerdán kezdődtek az osztrák fővárosban, miután a Szürke Frakasok elnevezésű török ultranacionalista szervezet tagjai kurd tüntetőkre támadtak, akik a nők elleni erőszak miatt demonstráltak. Csütörtökön megismétlődtek a támadások. Pénteken már a kurdok, az Antifa elnevezésű baloldali mozgalom, valamint egy szíriai-kurd fegyveres női csoport tagjai is az utcára vonultak. A tüntetőkre ismét rátámadtak a török szélsőségesek. A három estén át tartó zavargások alatt köveket, üvegeket és petárdákat is dobáltak egymásra.

Az összecsapásokban több rendőr is megsérült, a tüntetők közül sokakat őrizetbe vettek.

Az osztrák nemzetbiztonsági szolgálat vizsgálja az ügyet. Mindent megteszünk, hogy törvény elé állíthassuk azokat, akik az erőszakért felelősek. Jó minőségű felvételeket kaptunk, amelyek alapján azokat szűrjük ki, akik tiltott szimbólumokat használtak a zavargások közben. A nemzetbiztonsági szolgálat minden erejével ezen az ügyön dolgozik” – nyilatkozta Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

Szombaton újabb tüntetés volt, akkor már a török nacionalista, valamint iszlám csoportok agresszív fellépése ellen tiltakoztak Bécsben. A megmozduláson fokozott rendőri jelenlétet rendeltek el, így nem történt újabb incidens.

Ausztriában időközben bekérették a külügyminisztériumba a bécsi török nagykövetet a több napon át tartó zavargások miatt. Sebastian Kurz kancellár kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a törökországi belső konfliktusok átterjedjenek Ausztriára, és erőszakos cselekményeket hajtsanak végre az osztrák városok utcáin.

A kancellár „zéró toleranciát” hirdetett az erőszak ellen,

és elrendelte, hogy Bécs több pontján és más osztrák nagyvárosokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet.