×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Magyarországot elítélő Sargenti-jelentésről tárgyal az Európai Unió Bírósága

 

Elkezdte tárgyalni az Európai Unió Bírósága Magyarország keresetét, amelyet a másfél évvel ezelőtti Sargentini-jelentéssel szemben nyújtott be. A magyar álláspont szerint jogsértően fogadta el az Európai Parlament a jelentést, mert a tartózkodó szavazatokat nem vette figyelembe. Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondta: a hazug Sargentini-jelentést az EP bevándorláspárti többsége erőltette át, hogy nyomást gyakoroljon Magyarország bevándorláspolitikájára – hangzott el az M1 Híradójában.

Hatalmas ünneplésbe kezdett 2018 szeptemberében az európai parlamenti képviselők egy része, miután elfogadták a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, amely szerint meg kell kezdeni Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárást. A dokumentum szerzőjét, Judith Sargentinit állva tapsolták meg támogatói. A holland zöldpárti politikust képviselőtársai megsimogatták, megpuszilták és megölelték örömükben.

A dokumentumot úgy fogadták el, hogy a tartózkodók szavazatait nem vették figyelembe. Ez csak röviddel a voksolás előtt dőlt el, így azonban végül kevesebb támogató szavazat is elég volt a jelentés elfogadásához.

A bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja ez, ráadásul csalással hozták meg a döntést az Európai Parlamentben – erről beszélt a szavazás után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter emlékeztetett:

az európai szerződések világosan előírják, hogy az ilyen döntéseknél a nem és a tartózkodó szavazatok állnak szemben az igenekkel.

A hazug Sargentini-jelentést az EP bevándorláspárti többsége erőltette át azért, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Magyarország bevándorláspolitikájára – írta Facebook-bejegyzésében az igazságügyi miniszter. A magyar álláspont szerint ugyanis jogsértő módon számolták a szavazatokat, amikor a Sargentini-jelentésről döntöttek.

Hétfő délután kezdte tárgyalni az Európai Unió Bírósága Magyarország keresetét, amelyet a másfél évvel ezelőtti Sargentini-jelentéssel szemben nyújtott be.

Varga Judit igazságügyi miniszter az M1-nek azt mondta:

a szavazatszámlálás módszere sem az európai uniós szerződéseknek, sem pedig az Európai Parlament eljárási szabályzatának nem felelt meg.

Ezt a keresetet a határozat megsemmisítése iránt nyújtotta be a magyar kormány, és most egy olyan tárgyalási szakban vagyunk, ahol a felek szóban adhatják elő álláspontjukat. Hosszú még az út és természetesen mindent megteszünk, hogy szilárd jogi érvekkel képviseljük az álláspontot” – közölte Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter hozzátette: fontos, hogy a jogállamiság – ami egy nagyon divatos hívószó manapság – az ne csak a tagállamok esetében legyen elvárás, az európai uniós intézmények működése is legyen átlátható.

A címlapfotó illusztráció.