×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Readingi késelés: Háromszoros gyilkosság a vád a líbiai elkövető ellen

 

A hatóságok terrorcselekménynek nyilvánította a támadást, a The Sunday Telegraph című konzervatív brit lap nem sokkal a merénylet után úgy értesült, hogy az elkövető, Khairi Saadallah néhány éve menekültként érkezett Nagy-Britanniába a háború sújtotta Líbiából.

Háromszoros gyilkosság elkövetése és háromszoros gyilkossági kísérlet címén vádat emeltek a brit rendőrség által terrorcselekménynek minősített readingi késes merénylet gyanúsítottja, a líbiai Khairi Saadallah ellen – jelentette be a brit koronaügyészség (CPS) szombaton.

Virágokat helyez el egy gyászoló az angliai Wokingham egyik iskolája előtt 2020. június 22-én. James Furlong, az iskola egyik tanára életét veszítette a readingsi Forbury Gardens nevű parkban, amikor egy 25 éves férfi késsel megtámadta június 20-án (Fotó: MTI/AP/PA/Steve Parsons)

Múlt hétvégén a dél-angliai Reading városának egyik parkjában késeléses támadás történt, amelyben hárman meghaltak, hárman megsérültek. A gyanúsított – egy 25 éves férfi – rendőrségi őrizetbe került, a hatóságok az elmeállapotát is az incidens jelentős tényezőjének tartották.

A múlt vasárnap hajnali hivatalos tájékoztatás még arról szólt, hogy a rendőrség nem terrorcselekményként kezeli a történteket, a vizsgálat kezdetben gyilkossági ügyben indult. Az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat területileg illetékes parancsnoksága – Counter Terrorism Policing South East (CTPSE) – viszont már aznap délutáni bejelentette, hogy átvette a támadás hátterének felderítését célzó nyomozás irányítását, majd közölte, hogy a vizsgálat addigi megállapításai alapján terrorcselekménynek nyilvánította a támadást.

Helyszínelő rendőrök a dél-angliai Reading városában elkövetett késelés helyszínén (Fotó: MTI/AP/Alastair Grant)

A The Sunday Telegraph című konzervatív brit lap nem sokkal a merénylet után úgy értesült, hogy Khairi Saadallah néhány éve menekültként érkezett Nagy-Britanniába a háború sújtotta Líbiából.

A brit médiában idézett szemtanúk szerint a merénylet estéjén a parkban sokan időztek, és a késelő férfi egyik csoporttól a másikig futva támadt rá a pihenőkre. Ezután menekülni próbált, de a rendőrök elfogták.

A címlapfotó illusztráció.