×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elnökválasztást tartanak Lengyelországban

 

Elnökválasztást tartanak vasárnap Lengyelországban, a tizenegy induló jelölt közül a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda és a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) vezette Polgári Koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a fő esélyesek.

Európai uniós és lengyel zászló Rafal Trzaskowski varsói polgármesternek, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökjelöltjének kampánygyűlésén. Várhatóan sem ő, sem pedig a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda nem szerzi meg az összes leadott voks ötven százalékát, így júliusban második fordulóra is szükség lesz (Fotó: MTI/PAP/Darek Delmanowicz)

Idén a voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges. Az utóbbi szavazási módszerre közel 185 ezren regisztráltak a több mint 30,2 millió választásra jogosult állampolgár közül.

Rekordmagas a külföldön szavazók száma: a külképviseleteknél 374 ezren jelezték részvételi szándékukat, közülük 343 ezren levélben adják le voksukat. A járványügyi helyzet miatt egyes országokban csak ilyen módon lehet szavazni.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát.

Júniusi felmérések szerint Duda 39-43 százalékos, Trzaskowski pedig 28-32 százalékos eredményt érhet el, ezért július 12-én feltehetőleg második fordulót kell rendezni.

Trzaskowski azt követően váltotta a PO alacsony népszerűségű jelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát, miután az ellenzék a koronavírus-járványra hivatkozva elérte az eredetileg május 10-re kitűzött választás elhalasztását.

A címlapfotó illusztráció.