×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Várhatóan elsöprő többséggel választják ma újra az izlandi elnököt

 

Megkezdődött az izlandi elnökválasztás szombaton, amelynek legnagyobb esélyese Gudni Jóhannesson jelenlegi államfő, a közvélemény-kutatások szerint akár a szavazatok kilencven százalékát is megszerezheti.

Az 52 éves Gudni Jóhannesson az izlandi elnökválasztás magabiztos esélyese (Fotó: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON ICELAND OUT)

Az országot 2016 óta vezető, a lakosság körében népszerű Jóhannesson egyetlen kihívója Gudmundur Franklín Jónsson üzletember. Jónsson bírálta vetélytársát, mert szerinte az elnöknek gyakrabban kellene beleszólnia a politikai életbe.

Közvélemény-kutatások szerint Jóhannesson a szavazatok több mint 90 százalékára számíthat. Az 52 éves független politikus történész végzettséggel rendelkezik.

A 252 ezer választásra jogosult helyi idő szerint este 10 óráig járulhat az urnákhoz. Az első részeredmények közvetlenül urnazárás után várhatóak, a végleges eredmény pedig már vasárnap reggel kiderülhet.

Izland nem része az Európai Uniónak, de Norvégiához és Liechtensteinhez hasonlóan az Európai Gazdasági Közösség tagja. A 360 ezer lakosú szigetországban négyévente tartanak elnökválasztást, ha több mint egy jelölt van. Az államfő szerepe nagyrészt jelképes, de befolyással van a kormányalakításra.