×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Merkel óva int a könnyelműségtől a járvánnyal szemben

 

Óva intette a koronavírus-járvánnyal szembeni könnyelműségtől honfitársait Angela Merkel német kancellár szokásos szombati videóüzenetében.

„A vírus továbbra is komoly veszélyt jelent. Vegyék komolyan, mert komoly” – figyelmeztetett a kancellár.

„Könnyen elfelejtjük, mert Németország eddig meglehetősen jól jött ki a válságból, de ez nem jelenti azt, hogy védve vagyunk, hogy a veszély elhárult” – hangsúlyozta.

„Hogy ez mennyire így van, jelzi, hogy egyes területeken újra felütötte a fejét, és rohamosan terjed a járvány” – folytatta.

A vírus terjedésének megfékezésében a politika mellett minden egyes állampolgárnak is felelőssége van – figyelmeztetett Merkel.

„Továbbra is társadalmi kötelességünknek kell tekinteni, hogy valamennyien felelősek vagyunk mindannyiunk sorsáért, azért, hogy mindannyian betartsuk a szabályokat: a távolságtartást, a száj és orr védelmét nyilvános helyeken és a gyakori kézmosást” – tette hozzá.

A járványokért felelős németországi Robert Koch Intézet szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 687 új koronavírus-fertőzést észleltek az országban, és ezzel az összes fertőzések száma 193 243-ra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma hattal nőtt, és elérte a 8954-et.

Merkel a júliusban kezdődő féléves német EU-elnökség egyik fő feladataként határozta meg, hogy Európa megerősödve kerüljön ki a koronavírus-válságból, és képes legyen megfelelni a rá váró kihívásoknak. Mindazonáltal Németország feladatai messze túlnyúlnak a világjárvány leküzdésén – mondta.

A kancellár szerint Berlin „korunk három kulcsfontosságú kihívásának” megoldásáért fog dolgozni. Első helyen említette a klímavédelmet, másodikon a digitalizációt, végül hogy Európát kifelé cselekvőképessé tegyék.

„Az a célunk, hogy az Európai Unió határozottan és egységesen lépjen fel, különösen a stratégiai partnerekkel, Kínával, Oroszországgal, Törökországgal és az Egyesült Államokkal szemben” – hangsúlyozta. Ennek érdekében Németország a kompromisszumok és megoldások érdekében fog tevékenykedni a tagországok között - ígérte videóüzenetében Angela Merkel.