×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Járványgóc alakult egy csehországi bányában

 

Csehországban pénteken 168 új koronavírusos fertőzést regisztráltak, ami április közepe óta a legmagasabb napi esetszám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel megjelent hivatalos adatokból.

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelképének tekintett szájmaszkokból rendezett kiállítás a prágai Nemzeti Múzeumban. Az elmúlt egy napban 168 új fertőzöttet regisztráltak (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Az első megbetegedés kimutatása, március elseje óta, eddig 11 044 személy kapta el a Covid-19 betegséget. A betegek több mint hetven százaléka már meggyógyult, a jelenlegi 3000 fertőzöttből pedig 122 személyt kezelnek kórházban. Közülük mintegy tucatnyi személy állapota minősíthető súlyosnak. A halálos áldozatok száma 349, az utóbbi napokban alig növekszik.

Az egészségügyi tárca szerint az új megbetegedések emelkedő száma a lokális fertőzésgócokban uralkodó helyzet következménye.

Az új betegek több mint felét az észak-morvaországi Karviná melletti feketeszénbányák dolgozói és azok családtagjai teszik ki. A járványügyi hivatal döntése szerint ezért a bányák összes cseh és lengyel alkalmazottját kötelezően letesztelik. Hasonló fertőzésgóc van a Karvinához közeli Frydek-Místekben, az észak-csehországi Liberecben és Prága egy-két idősotthonában.

Karvinában és Frydek-Místekben már egy hete látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakra és idősotthonokra vonatkozóan.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az általános járványhelyzet mindezek ellenére tovább javult, ezért a jövő hétre újabb lazításokat jelentett be. Egyebek között július 1-jétől már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt nyilvános terekben sem. A lazítások egyelőre nem vonatkoznak Prágára és Karvinára, amelyeket jelenleg a hatóságok helyi fertőzésgócként kezelnek. Legfeljebb 5000 fő nézővel újra meg lehet tartani sporteseményeket és a zenei fesztiválokat is.

 A Slavia Prague cseh futballklub szurkolói csapatuk győzelmét ünneplik Prágában 2020. június 24-én, miután egy a stadion mellett elhelyezett kivetítőn megnézték a Viktoria Plzen elleni mérkőzést. A koronavírus-járvány miatt csak 5000 néző mehetett be a stadionba (Fotó:  MTI/EPA/Martin Divisek)

A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy a kezdődő nyári vakáció idején is szükséges lesz betartani a fokozott higiéniai előírásokat. Idén a Csehországban nagyon népszerű nyári gyermektáborok is a korábbiaknál szigorúbb óvintézkedések mellett fognak működni. Újranyithatnak a színházak és a mozik is Csehországban. A nagy bevásárlóközpontok már egy hónapja teljes mértékben nyitva vannak, a sajtóban megjelent hírek szerint viszont látogatottságuk visszaesett, általában a járvány előttinek 60-70 százaléka.

A címlapfotó illusztráció.