Az amerikai legfelsőbb bíróság az illegális migránsok gyors kitoloncolása mellett foglalt állást

 

Az illegális migránsok gyors kitoloncolása mellett foglalt állást egy csütörtökön hozott döntésével az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság egy srí lankai illegális migráns ügyében hozott ítéletet, elutasítva azt, hogy alkotmánysértő volna a korlátozott vagy rövidített bírósági felülvizsgálat utáni gyors kitoloncolás. Elemzők szerint az alkotmánybíróság ezzel Donald Trump amerikai elnök bevándorláspolitikája mellett foglalt állást.

A Srí Lankából érkező tamil férfit 2017-ben tartóztatták le, nem sokkal azt követően, hogy átlépte az amerikai határt a kaliforniai San Diego és a mexikói Tijuana között. Azt állította, hogy a hazájában üldözték, mert a tamil kisebbséghez tartozik, és a hatóságok megverték és megkínozták a politikai kapcsolatai miatt. Az amerikai hatóságok nem tekintették hitelt érdemlőnek a szavait, miszerint a hazájában félnie kell. A tamil férfi fellebbezett, a San Franciscóban székelő, 9-es számú kerületi bíróság pedig neki adott igazat. Az ügy ezt követően került a szövetségi alkotmánybíróság elé.


A csütörtöki döntés 7:2 arányban született meg, két liberális bíró szavazott ellene, két másik liberális bíró, Ruth Bader Ginsburg és Stephen Breyer azonban a konzervatívokkal együtt voksolt.

Indoklásában Samuel Alito bíró azzal érvelt, hogy a régóta elismert gyakorlat szerint nem rendelkeznek teljes körű amerikai alkotmányos jogokkal azok az emberek, akik csak várakoznak a legális státuszra. Ebben az esetben pedig a kongresszusnak megvan a felhatalmazása arra, hogy eldöntse, milyen jogokat ad meg a migránsnak.

Alito leszögezte: miközben az illegális migránsoknak megvan a joguk a kitoloncolással kapcsolatos teljes körű jogi eljárásához, a legfelsőbb bíróság már korábban kimondta, hogy a kongresszusnak jogában áll meghatároznia a jogszerű belépéshez szükséges feltételeket. A bíró emlékeztetett arra is, hogy a kongresszus 1996-ban életbe léptette az illegális bevándorlókra vonatkozó törvényt, amelynek értelmében lehetséges a nyilvánvalóan érdemtelen állítások elutasítása és az illegálisan az országba érkezett személy gyors kitoloncolása.

A címlapfotó illusztráció.