Moszkva megkönnyíti a beutazást a magasan kvalifikált külföldi szakemberek számára

 

Oroszország megkönnyíti a magasan kvalifikált külföldi szakemberek beutazását egy Mihail Misusztyin miniszterelnök által csütörtökön aláírt rendelet értelmében.

A kormány honlapján megjelent dokumentum értelmében az érintettek különleges lista alapján egyszeri beutazási engedélyt kaphatnak.

A listát a külföldi szakemberek munkáltatójának vagy a szolgáltatásait megrendelőknek a kérelme alapján a végrehajtó hatalom illetékes szövetségi szervei kell elküldjék az orosz belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) számára. A kérelemnek tartalmaznia kell a tervezett határátlépés helyét és időpontját. Az érintetteknek útlevél mellett érvényes munkaszerződéssel, avagy munkavégzésre vagy szolgáltatásra szóló szerződéssel kell rendelkezniük.


Oroszországban a Covid–19-járvány miatt március 18-tól erősen korlátozták a külföldiek beutazását. Az intézkedés enyhítéséről diplomáciai képviseletek, üzleti egyesületek valamint orosz és külföldi cégek kérésének mérlegelése alapján döntött most az orosz kormány. Korábban Misusztyin az Oroszországban gyógykezelt, vagy az ott betegeskedő közeli rokonaik ápolásához nélkülözhetetlen külföldiek beutazását engedélyezte.

A beutazási tilalom nem vonatkozik a hivatalos küldöttségek tagjaira, a követségi és konzulátusi dolgozókra, a nemzetközi kamionforgalom sofőrjeire, a légi tranzitutasokra, valamint a légi, a folyami és a tengeri járművek személyzetére, továbbá a nélkülözhetetlen importált berendezéseket üzemeltető szakemberekre.

Nem érinti a korlátozás a diplomáciai, szolgálati vagy a közeli hozzátartozó elvesztése miatt kiadott turistavízummal rendelkező, illetve az Oroszországban bejelentett lakhellyel rendelkező személyeket sem.

Az járvány miatt az ország területén rekedt külföldiek vízumát meghosszabbították.

A címlapfotó illusztráció.