×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lemondott a megbetegedett kazah egészségügyi miniszter

 

Lemondott tisztségéről csütörtökön Jelcan Birtanov kazah egészségügyi miniszter, távozását azzal indokolva, hogy Covid–19 betegségének súlyosbodása akadályozza abban, hogy ő irányítsa az ismét fellángolt koronavírus-járvány elleni erőfeszítéseket.

Birtanov, aki hivatalát 2017 eleje óta látta el, június közepén fertőződött meg az új típusú (SARS–CoV-2) koronavírussal. Mikroblogján azt írta, hogy súlyos tüdőgyulladás lépett fel nála, ezért további kezelésre van szüksége.

Naponta 350-400 pácienst szállítanak kórházba Covid-19-cel, illetve tüdőgyulladással” – mondta Szaule Kisikova, a nurszultani egészségügyi intézet igazgatója. Mint mondta, átlagosan napi 150 Covid-19 esetet erősítenek meg. „Egy héten belül háromszorosára nőtt a (kórházban kezelt) betegek száma” – hangsúlyozta.

A 18 millió lakosú Kazahsztánban eddig 19 285 fertőzöttet regisztráltak 136 halálesettel. A járvány második hullámától tartva a nagyvárásokban elrendelték a bevásárlóközpontok, a piacok, a közösségi parkok bezárását. Az ország több vezető tisztségviselője, köztük Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök is megfertőződött a koronavírussal.

A nyugati Mangisztau tartomány kormányzata egy olyan videofelvételt tett közzé, amelyen pácienseket lehetett látni egy kórház több termének és egyik folyósójának padlóján. Zsanaozen iparvárost és a környező településeket karantén alá helyezték.

A 6,5 milliós lakosságú, szomszédos Kirgizisztánban eddig 3954 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 43 hunytak el a kórban. A 33 millió lakosú Üzbegisztánban eddig 7087 az igazolt fertőzöttek és 20 a járvány halálos áldozatainak száma.

A kilencmillió lakosú, ugyancsak közép-ázsiai Tádzsikisztánban eddig 5630 az azonosított fertőzöttek és 52 az elhunytak száma.