×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ankara: Washington vonakodik meghatározó szerepet vállalni a konfliktusban

 

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerint az Egyesült Államok vonakodik meghatározó szerepet vállalni a líbiai konfliktusban.

Kalin a CNN Türk török hírtelevízió élő adásában nyilatkozva csütörtökön úgy vélekedett, hogy bár az amerikai vezetés az új koronavírus-járvány miatt természetesen inkább a belügyekre összpontosít, a NATO déli szárnyának stabilitása szempontjából a líbiai harcoknak véget kell érniük, valamint előre kell mozdítani a politikai rendezés folyamatát az ENSZ, és a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő kormány által meghatározott keretek között.

Kalin szavait megelőzően Recep Tayyip Erdogan török elnök június 8-án szintén egy televíziós interjúban még azt mondta: Líbiáról tárgyalt telefonon amerikai kollégájával, Donald Trumppal, és a megbeszélésen elért megállapodások új korszakot nyithatnak az észak-afrikai országban.

A török elnöki szóvivő csütörtökön arról is beszélt, hogy

továbbra is ki fogják fejezni eltérő nézetüket Oroszországnak,

amiért Moszkva – Ankarával ellentétben – nem a tripoli kormányt, hanem a tobruki ellenkormányt, és az azt támogató Halífa Haftar tábornok csapatait pártolja. „Nyilvánvaló, hogy a Haftarnak nyújtott segítség elmélyíti Líbia instabilitását” – húzta alá.

Kalin a líbiai polgárháború kapcsán rámutatott, hogy a tripoli egységkormánynak a fenntartható tűzszünetet illetően van néhány előzetes feltétele. Ezek közül az egyik, hogy minden félnek vissza kell térnie a 2015 decemberében a marokkói Szkhíratban aláírt megállapodáshoz, aminek értelmében Haftar erőinek ki kell vonulnia Szirt városából és al-Dzsufra körzetből – emelte ki. Hozzátette: Haftarék erőszakkal, valószínűleg egy sor háborús bűnt elkövetve szerezték meg a szóban forgó területeket.

A líbiai konfliktusban Törökország a tripoli kormánynak nyújt katonai támogatást,

míg Oroszország, továbbá Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek a rivális Haftar csapatainak.

Az ország déli és keleti felét uraló hadúr 14 hónapon át tartó offenzívája a főváros, Tripoli ellen az egységkormánnyal szövetséges milíciáknak nyújtott török támogatás következtében a közelmúltban összeomlott.

A tripoli vezetés a sikereken felbuzdulva a 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt Moammer Kadhafi diktátor szülővárosának, Szirtnek az elfoglalásával fenyegetett. A kulcsfontosságú város birtoklásával az egységkormány megszerezhetné az ellenőrzést a Haftár csapatai által elfoglalt olajmezok és terminálok felett.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton kijelentette: Kairó nem fogja engedni senkinek, hogy elfoglalja a Haftar ellenőrzése alatt álló Szirtet és al-Dzsufrát. Hangsúlyozta: Szirt és al-Dzsufra vörös vonal, amit nem szabad átlépni.

Szíszi egyúttal elrendelte, hogy

a hadsereg álljon készenlétben külföldi és belföldi műveletekre egyaránt az ország nemzetbiztonságának védelme érdekében a szomszédos Líbiában történt török beavatkozás közepette.