×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Válságos az árvízhelyzet Nyugat-Ukrajnában

 

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerdán válságosnak, a 2008. évinél is súlyosabbnak nevezte az ország nyugati részében súlyos pusztításokat végző és halálos áldozatokat is követelő áradásokat. Az előzetes becslések alapján legalább 125 millió hrivnya (mintegy 1,47 milliárd forint) kárt okoztak eddig Kárpátalja megyében az utóbbi napok nyugat-ukrajnai esőzései nyomán kialakult áradások.

A kormányfő szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint körberepülte több kormányzati tisztségviselővel, köztük Arszen Avakov belügyminiszterrel az áradásoktól sújtott területeket.

Az árvizek főként négy megyét érintenek, a legsúlyosabb a helyzet Ivano-Frankivszkban, továbbá Lviv, Csernyivci és Kárpátalja megyékben.

Smihal közölte, hogy a heves esőzések miatt a folyók kiléptek medrükből, és ennek következtében a víz elöntött egy kórházat az Ivano-Frankivszk megyében lévő Halics városában, ahol koronavírusos betegeket is kezelnek. Szavai szerint megkezdték az intézményben lévők evakuálását.

A belügyminiszter saját jelentésében arról számolt be, hogy Ivano-Frakkivszk egyes részeiben a havi átlag 70 százalékának megfelelő csapadék esett az elmúlt két napban.

Védőgátakban, hidakban és utakban okozott súlyos károkat a térségben a viharos széllökésekkel kísért eső. Ivano-Frankivszk megyében több mint 200 települést árasztott el a víz, 29-et vágott el a külvilágtól. Három ember vesztette életét, egyet eltűntnek nyilvánítottak.

Három régióban, Ivano-Frankivszk, Lviv és Csernyivci megyében együtt 429,7 kilométernyi útszakaszt és 130 hidat tett tönkre az áradás, továbbá 34 település közlekedési összeköttetése szakadt meg. Szavai szerint már előkészítettek egy helikoptert, amely várhatóan a délutáni órákban élelmiszert visz a külvilágtól elvágott településekre.

A mukachevo.net kárpátaljai hírportál fotókat közölt a Munkácsot az Ivano-Frakivszk megyében lévő Rohatinnal összekötő autópályán keletkezett károkról. Az egyik felvételen Kőrösmező településnél egy több méteres beomlás látható az útburkolaton.

Óriási a kár Kárpátalján

Az előzetes becslések alapján legalább 125 millió hrivnya (mintegy 1,47 milliárd forint) kárt okoztak eddig Kárpátalja megyében az utóbbi napok nyugat-ukrajnai esőzései nyomán kialakult áradások – közölte szerdán Olekszij Petrov kárpátaljai kormányzó hivatala.

A kiadott közlemény szerint az áradások leginkább a rahói járást sújtották. A keddi heves esőzések következtében a Tisza folyó vízszintje hirtelen, helyenként 4-5 métert emelkedett.

„A megyében keletkezett infrastrukturális veszteségek, azaz a megsérült utakban, hidakban, védőgátakban keletkezett károk értéke előzetes számítások alapján 125 millió hrivnya lehet. Még nem ismert annak a kárnak a mértéke, amelyet a házakban és a háztáji gazdaságokban okozott az áradás, ezt később különleges bizottságok mérik majd fel a helyszínen” – írta közleményében a kormányzói hivatal.