×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Donald Trump szerint volt nemzetbiztonsági tanácsadója ostoba és szívtelen ember

 

John Bolton „ostoba és szívtelen ember” – jelentette ki volt nemzetbiztonsági tanácsadójáról Donald Trump amerikai elnök kedden a Fox televízióban sugárzott interjújában.

Az elnök azt hangoztatta: Boltont börtönbe kellene zárni a Fehér Házban nemzetbiztonsági tanácsadóként töltött idejéről írt könyve miatt. A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat című memoár egyébként kedden került az amerikai boltokba.

Trump szerint a volt nemzetbiztonsági tanácsadó bűncselekményt követett el és „börtönbe kellene vonulnia ezért (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Donald Trump azt mondta: korlátozott volt a kapcsolata Boltonnal már a 2019 szeptemberében történt elbocsátása előtt is. „Kirúgtam, és egyáltalán nem gondoltam, hogy nagy ügy lett volna” – fogalmazott. Majd emlékeztetett arra, hogy Bolton „titkosított információkat vitt magával és az elnökség idején publikálta ezeket”, s hozzátette, hogy ezzel szerinte a volt nemzetbiztonsági tanácsadó bűncselekményt követett el és „börtönbe kellene vonulnia ezért”.

Az elnök már az interjú sugárzása előtt, kedden reggel, az egyik Twitter-bejegyzésében ostorozta Boltont. Leszögezte, hogy

a volt tanácsadó profitszerzés céljából titkosított információkat terjeszt, s a többi között azt írta, hogy a könyvből származó anyagi hasznot el kellene kobozni.

A sajtóban eddig nyilvánosságra került részletek szerint a könyvben Bolton azt állítja, hogy Trump arra kérte a kínai kormányzatot, segítsen neki az újraválasztásában. Egy kedden – a könyv megjelenésének napján – idézett részlet szerint Trump állítólag 2018-ban azt fontolgatta volna, hogy az Egyesült Államok kilép a NATO-ból, mert a többi NATO-tagállam nem emelte meg hozzájárulását a közös költségvetéshez.

John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó The Room Where It Happened (A szoba, ahol történt) című visszaemlékezésének könyvét ma kezdték el árusítani az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A Fehér Ház és a kormányzat megpróbálta leállíttatni a könyv kiadását, ám egy bíró – elismerve, hogy megjelentetése nemzetbiztonsági károkat okozhat az Egyesült Államoknak – elutasította az igazságügyi minisztérium e tárgyban benyújtott keresetét.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója, Paul Nakasone eskü alatti nyilatkozatot is tett arról, hogy a könyv szigorúan titkosított információkat hoz nyilvánosságra.

Trump és munkatársai az elmúlt napokban egyre gyakrabban próbálják meg hitelteleníteni Boltont. Mike Pompeo külügyminiszter árulónak nevezte a volt nemzetbiztonsági tanácsadót, aki szerinte hazugságokat terjeszt.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház volt sajtószóvivője a most készülő könyvében azt írja, hogy

Bolton „részeges és hataloméhes” ember, aki „gyakran úgy viselkedett, mintha ő volna az elnök, és Trump elnök álláspontjával ellentétes politikát erőltetett”.

Kathleen McFarland, aki a Trump-kormányzat első időszakában helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó volt, egy hétfői publicisztikájában arról írt, hogy Trump és Bolton már a kezdetektől fogva ellentétes álláspontot képviselt fontos kérdésekben. Így például – McFarland szerint – Bolton megelőző katonai csapást akart volna Irán, Szíria, Venezuela és Észak-Korea ellen, s amikor Trump másként döntött, felemelte a telefont és „kormányzati forrásként” arról tájékoztatott sajtóorgánumokat, hogy a Fehér Házban káosz uralkodik.